avocatnet.ro și Digi24.ro vă prezintă cele mai importante știri ale dimineții.
Eurostat: Economia UE și a zonei euro, creșteri istorice în trimestrul treiProdusul Intern Brut a înregistrat în trimestrul trei din 2020 un avans de 12,7% în zona euro şi de 12,1% în Uniunea Europeană, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele preliminare publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică, potrivit Agerpres.
Sunt cele mai semnificative creşteri de când se publică aceste date, respectiv 1995.
În trimestrul doi din 2020, marcat de măsurile de izolare din majoritatea statelor membre UE pentru a stopa răspândirea pandemiei coronavirus (COVID-19), PIB-ul a înregistrat un declin trimestrial de 11,8% în zona euro şi de 11,4% în UE. Au fost cele mai semnificative scăderi de când se publică aceste date, respectiv 1995.
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai semnificativ avans a fost în Franţa (18,2%), Spania (16,7%), Italia (16,1%), iar cel mai redus în Lituania (3,7%), Cehia (6,2%) şi Letonia (6,6%). Datele pentru România nu sunt disponibile.
Bloomberg: Economiile din Europa și-au revenit în ultimul trimestru, dar urmează o nouă recesiuneEconomiile din UE și din zona euro și-au revenit în trimestrul al treilea din 2020, după ce au fost lovite puternic de măsurile luate în primăvară pentru a încetini răspândirea coronavirusului. Totuși, revenirea va fi de scurtă durată, pentru că noile restricții impuse vor afecta din nou economiile europene, scrie Bloomberg.
Economia zonei euro a înregistrat o creștere record în al treilea trimestru, însă previziunile nu sunt deloc bune ținând cont de creșterea numărului de îmbolnăviri și de noile măsuri de restricție anunțate de statele cu cele mai puternice economii.
Produsul Intern Brut a înregistrat în trimestrul trei din 2020 un avans de 12,7% în zona euro şi de 12,1% în Uniunea Europeană.
Franța, Italia și Spania au înregistrat creșteri de două cifre, iar PIB-ul din Germania a crescut cu 8,2%. Revenirea economiei vine după măsurile anti-pandemice din primul și al doilea trimestru.
Agenția Fitch menține ratingul de țară al României. Ce atuuri are România și care ar fi perspectivele sumbreAgenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul suveran al României la "BBB minus" cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria "investment-grade", recomandat pentru investiţii, a anunţat Fitch într-un comunicat de presă citat de Agerpres.
Acest indicator este important pentru costurile la care se împrumută statul sau marile companii dintr-o țară.
În urmă cu două zile, și agenția Moody's a anunțat că menține ratingul de țară al României. Cea de-a treia agenție de rating, Standard and Poor's urmează să-și anunțe evaluarea la începutul lunii decembrie.
Potrivit Fitch, ratingul României este susţinut de nivelul moderat al datoriei guvernamentale, precum şi de un PIB per capita şi indicatorii privind guvernanţa şi dezvoltarea umană, care sunt peste cele ale altor ţări care beneficiază de un rating din categoria "BBB".
Europa a depășit pragul de 10 milioane de infectări cu coronavirus. Numărul de îmbolnăviri s-a dublat în cinci săptămâniNoile cazuri de COVID-19 în Europa s-au dublat în cinci săptămâni, depăşind pragul de 10 milioane de îmbolnăviri, potrivit unui bilanţ al Reuters publicat duminică.
Luna trecută, atât America Latină, cât şi Asia au raportat peste 10 milioane de cazuri totale în regiunile lor. Statele Unite singure au peste 9 milioane de cazuri, cu o epidemie care se accelerează rapid, transmite Agerpres.
În timp ce Europa a înregistrat primele cinci milioane de cazuri de COVID-19 în aproape nouă luni, următoarele cinci milioane de cazuri au fost raportate în puţin mai mult de o lună, potrivit unei analize Reuters.
Comentarii articol (0)