Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
România, printre puținele state UE unde s-a înregistrat o scădere a economiei în ultimul trimestru al anului 2021România este una din doar patru state membre UE care au raportat un declin al economiei în trimestrul patru al anului 2021, conform datelor Eurostat. Germania, Austria și Letonia sunt celelalte țări în care produsul intern brut a scăzut, în timp ce Ungaria, Spania și Polonia au înregistrat creșteri ale PIB-ului.
Produsul Intern Brut a înregistrat în trimestrul patru din 2021 un avans de 0,4% în Uniunea Europeană şi de 0,3% în zona euro, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat o expansiune de 2,2% în UE şi de 2,3% în zona euro.
În trimestrul patru din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, cele mai mari creşteri ale economiei, în statele UE pentru care sunt disponibile datele, s-au înregistrat în Ungaria (2,1%) şi Spania (2%), singurele scăderi fiind în Austria (minus 2,2%), Germania (minus 0,7%), România (minus 0,5%) şi Letonia (minus 0,1%).
Poluarea omoară mai mulți oameni decât COVID-19. ONU cere, între altele, interzicerea unor substanțe utilizate la produse de uz casnicExperții ONU avertizează într-un raport de mediu publicat marți că poluarea omoară la nivel global mai mulți oameni decât COVID-19. În același raport se solicită luarea unor măsuri „imediate și ambițioase” de către state și companii, dar și interzicerea unor substanțe chimice toxice.
Poluarea cu pesticide, materiale plastice și deșeuri electronice provoacă cel puțin 9 milioane de decese premature pe an, iar problema este în mare măsură trecută cu vederea, se mai spune în raportul ONU citat de Reuters. Potrivit agregatorului Worldometer, pandemia de coronavirus, care durează deja de 2 ani, a provocat aproape 5,9 milioane de decese la nivel mondial
„Abordările actuale în gestionarea riscurilor pe care le reprezintă poluarea și substanțele toxice eșuează în mod evident, ceea ce duce la încălcări pe scară largă a dreptului la un mediu curat, sănătos și durabil”, a concluzionat raportorul special al ONU David Boyd, autorul raportului. Acesta a fost publicat marți pe site-ul Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU.
Oficial OMS: Ameninţarea Omicron rămâne ridicată în estul EuropeiUn nou val de infectări cu varianta Omicron se îndreaptă către estul Europei, a declarat, marţi, directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, relatează Reuters. Declaraţiile oficialului vin în contextul în care mai multe ţări europene, între care Cehia şi Polonia, au anunţat o relaxare a restricţiilor anti-COVID-19 în luna martie, dacă numărul zilnic de infectări cu coronavirus se menţine în scădere.
În ultimele două săptămâni, cazurile de COVID-19 s-au dublat în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Rusia şi Ucraina, a afirmat Hans Kluge într-un comunicat.
Mai multe ţări europene, între care Cehia şi Polonia, au anunţat că luna viitoare vor relaxa măsurile anti-Covid, în cazul în care numărul zilnic de infectări cu coronavirus se menţine în scădere. Cu toate acestea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a subliniat nevoia menţinerii măsurilor anti-COVID, precum testele rapide, purtarea măştii şi evitarea locurilor aglomerate, afirmând că peste 165 de milioane de cazuri de coronavirus au fost înregistrate până acum în regiunea OMS Europa, dintre care 25.000 de decese în ultima săptămână.
Belgia aprobă săptămâna de lucru de 4 zile. Angajații pot alege să lucreze 10 ore pe zi pentru a beneficia de 3 zile de weekendBelgienii vor avea dreptul să lucreze patru zile pe săptămână fără a le fi reduse salariile, conform reformelor economice agreate de coaliția aflată la guvernare, scrie The Guardian. Angajații vor putea opta pentru zile de lucru mai lungi pentru a beneficia de pe urma unui weekend de trei zile.
Belgienii vor putea alege să lucreze 10 ore pe zi, în loc de 8, scrie Reuters. De asemenea, angajații își vor putea schimba programul de lucru de la o săptămână la alta pentru a-și organiza mai bine viața privată.
Companiile pot refuza cererea angajaților pentru a restrânge săptămâna de lucru, timp în care aceștia vor lucra același număr de ore ca și până acum, dar angajatorii trebuie să își justifice decizia.
Comentarii articol (1)