Modificările care intră joi în vigoare sunt cuprinse în Legea nr. 223/2020. O primă chestiune pe care noua lege o introduce în Legea societăților e stabilirea prin actul constitutiv a unor reguli proprii de transmitere a părților sociale către terți; dacă până acum era posibilă transmiterea numai cu aprobarea a asociaților reprezentând măcar trei pătrimi din capitalul social, asociații vor putea decide pe viitor să respecte altă regulă, stabilită prin actul constitutiv.
Legea 223 vine și abrogă însă multe dintre prevederile actuale ale articolului 202 din Legea societăților, astfel că procedura devine mult mai rapidă și lipsită de numeroase obstacole formale existente în prezent:
- nu va mai fi necesară, astfel, depunerea hotărârii asociaților la registrul comerțului pentru publicarea în Monitorul Oficial (15 zile);
- registrul comerțului nu mai transmite hotărârea respectivă Fiscului;
- dispare opoziția pe care o pot face creditorii sociale și orice alte persoane prejudiciate prin hotărârea de transmitere a părților sociale; astfel, din moment ce nu mai există posibilitatea formulării cererilor de opoziție, nu mai trebuie lăsat să treacă timpul până la care să se considere că transmiterea a operat "cu succes", iar transmiterea poate opera mult mai repede;
- nu va mai fi necesară nici depunerea la registru a actului de transmitere a părților sociale și a actului constitutiv actualizat cu datelor noilor asociați.
"Această lege aduce schimbări importante, dintre care unele erau dorite în ecosistemul de afaceri din România de mulți ani, în condițiile în care prevederile legale anterioare erau considerate ca fiind un obstacol legal constant pentru investitori (...) Astfel, cesiunea de părti sociale către terți poate fi efectuată acum în orice interval de timp stabilit convențional de părțile implicate în transfer, fără a fi nevoie să aștepte să treacă termenul de opoziție de 30 de zile sau să aștepte hotărârea finală a instanței asupra unei eventuale acțiuni de opoziție", au punctat specialiștii de la Schoenherr pe marginea noii legi.
Acum zece ani erau introduse în Legea societăților aceste obstacole birocratice, cum le-a denumit mediul de afaceri - printr-o ordonanță de urgență: OUG nr. 54/2010 privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale.
"Concepută drept o măsură de protecție a creditorilor societăților (în special pentru recuperarea creanțele fiscale), instituția opoziției la transferul de părți sociale s-a dovedit în practică o măsură excesivă și birocratică atât pentru societățile cu răspundere limitată care au fost obligate să urmeze o procedură de durată și costisitoare, cât și pentru instanțele judecătorești învestite cu soluționarea opozițiilor.
Modificările aduse de noul act normativ au rolul de a veni în întâmpinarea necesităților unui mediu de afaceri din ce în ce mai dinamic și mai concentrat pe eficacitatea perfectării tranzacțiilor și investițiilor(atât naționale, cât și multi-jurisdicționale)", scriu cei de la NNDKP, care consideră că România se aliniază în sfârșit statelor europene prin eliminarea acestor formalități excesive.
Comentarii articol (0)