„Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, scrie în Codul muncii.
Asta înseamnă că zilele de concediu de odihnă rămase din 2020 se reportează şi pot fi solicitate angajatorului până la 30 iunie 2022. De asemenea, salariații care au rămas cu zile de concediu neluate din 2019 se pot bucura de ele până la 30 iunie 2021.
Codul Muncii prevede că toţi salariaţii au dreptul, în fiecare an, la un concediu de odihnă plătit de angajator cu o durată minimă de 20 de zile lucrătoare. Durata concendiului de odihnă poate fi mai mare dacă aşa se agreează între salariat şi angajator.
Important! Compensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă neluate până la sfârșitul anului 2020 este posibilă numai în cazul salariaților care pleacă de la angajatorul lor.
Comentarii articol (5)