Din 1 ianuarie 2021, companiile româneşti care realizează operaţiuni vamale cu mărfuri transportate către și din Regatul Unit vor avea nevoie de un număr EORI care poate fi obţinut de la Direcţia Generală a Vămilor (DGV).
Numărul EORI este un număr unic în Uniunea Europeană (UE), pe care autorităţile vamale îl atribuie operatorilor economici şi altor persoane interesate, în vederea utilizării acestuia la toate operaţiunile vamale derulate de acestea pe întreg teritoriul UE.
Acest număr este necesar şi pentru companii care nu au avut nevoie până acum de acest EORI, însă sunt implicate sau urmează să fie implicate în operaţiuni de import sau export cu Regatul Unit. Categoria de operațiuni pentru care este necesară obținerea acestui cod nu se limitează la import-export, ci cuprinde și operațiuni de tranzit, depozitare, reprezentare, precum şi alte operaţiuni prealabile sosirii/plecării mărfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul UE.
Mihai Petre, director consultanță vamală și accize în cadrul
EY România, recomandă companiilor care urmează să aibă relaţii comerciale cu firme din Regatul Unit să nu lase pe ultima sută de metri obţinerea acestui număr de identificare deoarece riscă să rămână cu marfa blocată în vamă.
„Este un moment foarte bun să aplicați pentru acest cod EORI, dacă până acum nu l-ați obținut sau nu ați fost implicat în operațiuni vamale. Nu se invalidează dacă nu veți face operațiuni până la 1 ianuarie, adică faptul că îl obțineți în noiembrie - decembrie 2020 și îl veți folosi abia în 2021, nu este nicio problemă. Ideea este să aplicați din timp pentru el tocmai în ideea de a nu fi forțați să așteptați cu marfa în vamă până la obținerea lui. Fără acest cod EORI nu se poate procesa nicio declarație sau operațiune vamală”, a explicat Mihai Petre, într-un
webinar organizat de avocatnet.ro pentru cititorii premium.
În România, cererea de atribuire a numărului EORI se completează de către persoanele interesate utilizând aplicaţia „EORI-RO" prin accesarea link-ului existent pe website-ul Direcţiei Generale a Vămilor:
www.customs.ro, secţiunea „e-Customs", subsecţiunea EORI, Sistem Informatic, se arată într-un
comunicat al DGV. Cererea se înregistrează în aplicaţia „EORI-RO", se tipăreşte, se semnează de către solicitant şi se transmite, la direcţia regională vamală în a cărei rază de competenţă teritorială are sediul/reşedinţa persoana respectivă, în cazul persoanelor stabilite în România, sau la direcţia regională vamală în a cărei rază de competenţă teritorială urmează ca solicitantul să desfăşoare activităţile.
Lista actelor necesare pentru obţinerea numărului EORI o regăsiţi
aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)