2. Ea le arată autorităților că cei care circulă în acest interval orar se încadrează pe una din excepțiile de la interdicția deplasărilor pe timp de noapte. Regula e că nu se poate circula noaptea, cu excepția unor cazuri urgente:
- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
- deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.
4. Ea trebuie completată cu ocazia fiecărei deplasări. O astfel de declarație specifică motivul unei anumite deplasări. Astfel, cei care vor să se deplaseze, din nou, vor trebui să aibă la îndemână o altă declarație.
5. Lipsa declarației atrage amenzi între 500 și 2.500 lei. E important de precizat, aici, că fapta propriu-zis sancționată este nerespectarea regimului circulației între orele 23:00 - 05:00. Astfel, revenind la ce am spus mai sus, la punctul al doilea, declarația arată că cel care se deplasează respectă regimul aplicabil și se încadrează pe una din excepțiile de la interdicția de circulație. De aceea, cineva poate fi sancționat atât pentru lipsa declarației, cât și pentru completarea greșită a acesteia (teoretic). Și autoritățile chiar îi sancționează pe cei ce nu respectă regulile. Peste o mie de sancțiuni pentru lipsa declarației au fost aplicate în prima noapte în care era aceasta era obligatorie. Amenda este între 500 și 2.500 lei.
6. Completarea eronată a acesteia poate atrage inclusiv consecințe de ordin penal. Dacă cineva completează declarația cu informații false, persoana respectivă poate răspunde penal pentru un fals în declarații. Sancțiunea este amenda penală sau închisoarea de la șase luni la doi ani.
Comentarii articol (1)