avocatnet.ro și Digi24.ro vă prezintă cele mai importante știri ale dimineții.
Topul scumpirilor din România în luna octombrie. Cartofii și chiriile, printre cele mai mari creșteri de prețuriCartofii, chiria şi încălţămintea din piele s-au scumpit cel mai mult în luna octombrie, faţă de septembrie, în timp ce preţurile la citrice şi alte fructe meridionale, frigidere şi servicii transport aerian au scăzut.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), citate de Agerpres, chiria a crescut cu 0,49% în luna octombrie a acestui an, faţă de septembrie 2020, respectiv cu 2,32% în comparaţie cu luna decembrie a anului trecut. Serviciile de transport aerian s-au ieftinit în octombrie cu 16,41% faţă de septembrie şi cu 8,36% faţă de luna decembrie.
Încălţămintea din piele s-a scumpit cu 0,85% în luna octombrie comparativ cu luna anterioară, şi cu 1,79% faţă de decembrie anul trecut. Frigiderele şi congelatoarele s-au ieftinit cu 0,02% în octombrie faţă de septembrie, iar raportat la decembrie 2019 preţul acestora este mai mare cu 1,64%.
Președintele BCE avertizează că veștile despre vaccinul Pfizer-BioNTech nu vor asigura o redresare economică fără problemePreședintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat, miercuri, că deși veștile privind un vaccin anti-COVID-19 eficient par încurajatoare, redresarea economică
“s-ar putea să fie instabilă”, potrivit CNBC.
„Deși cele mai recente știri despre un vaccin par încurajatoare, încă am putea vedea cicluri recurente de accelerare a răspândirii virale și restricții mai multe până când imunitatea va fi larg răspândită”, a spus Lagarde la Forumul BCE pe activitatea băncilor centrale.
“Așa că redresarea s-ar putea să nu fie liniară, ci instabilă, stop-start și condiționată de ritmul derulării vaccinului”, a mai spus ea.
Pfizer și BioNTech au anunțat, luni, că vaccinul lor Covid-19 are o eficiență de peste 90% în prevenirea bolii, ceea ce a sporit optimismul că pandemia s-ar putea sfârși mai devreme decât se aștepta.
Rafinării de petrol din întreaga lume se închid din cauza cererii scăzute pentru combustibil. Ce ar putea urma pentru EuropaCompanii petroliere își închid permanent rafinării din Asia și America de Nord iar facilități din Europa ar putea suferi aceeași soartă, din cauza perspectivelor nesigure de redresare a cererii pentru combustibil, după ce pandemia de coronavirus a tăiat din consum, transmite Reuters.
Pandemia a tăiat inițial cererea de combustibil cu 30% iar procesatorii de țiței au ținut temporar inactive unele rafinării. Însă consumul nu s-a întors la nivelurile de dinaintea pandemiei iar puținele călătorii făcute în această perioadă ar putea rămâne la fel, ducând la posibilitatea ca rafinăriile să se închidă permanent.
Comentarii articol (0)