"Preînscrierea este necesară pentru evaluarea impactului bugetar al schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea sectorului cultural, astfel încât bugetul alocat să fie cel necesar și suficient. După ce Ministerul Culturii va avea estimarea acestui impact bugetar se va putea pune în consultare publică actul normativ aferent Schemei de ajutor de stat", a transmis Ministerul Culturii miercuri seara, în contextul prezentării schemei de ajutor de stat pentru sectorul cultural.
Vorbim, mai exact, de cinci tipuri de granturi pentru evenimente culturale și festivaluri, edituri și librării, precum și pentru operatorii culturali care nu au venituri din vânzarea de bilete, sprijinul individual ajungând până la 800.000 de euro per beneficiar.
Înscrierea în Registrul Sectorului Cultural se face pe categorii de beneficiari - organizații neguvernamentale (ONG) și societăți comerciale. Banii nu se dau, așadar, pentru antreprenorii ce lucrează ca persoană fizică autorizată.
Practic, cei interesați trebuie să finalizeze înscrierile cât mai curând pe site-ul registrului. Dincolo de data de 25 noiembrie, înscrierea, chiar dacă va mai fi posibilă pe site, nu îi va mai ajuta pe doritori să aplice pentru granturi. Ministerul spune că vrea să vadă listele cu cei înscriși pentru a face o alocare suficientă pentru această schemă de ajutor. În discuție a fost menționată însă deja suma de 100 de milioane de euro.
Ce vrea Executivul să afle de la cei care se înscriu? Dacă statul are vreun procent de participare la capitalul social al firmei, cu ce se ocupă solicitantul, care sunt CAEN-urile cu care e înregistrat în evidențele statului, numărul de proiecte desfășurate în 2017-2019, dacă au folosit fonduri nerambursabile, câți angajați au și câți sunt licențiați în domeniul de activitate al firmei, câți colaboratori au avut anul trecut (inclusiv câți dintre aceștia licențiați în domeniul de activitate al firmei), cu câți voluntari au lucrat, cifra de afaceri, precum și dacă au luat anul acesta, în contextul pandemiei, vreun alt tip de ajutor de la stat - asta, în cazul firmelor. În cazul ONG-urilor, pe lângă o parte dintre chestiunile menționate anterior, ce venituri au avut în 2019 din activități fără scop patrimonial și ce venituri din activități cu scop patrimonial.