Comercianții care vor să scadă din impozitul pe profit valoarea caselor de marcat cu jurnal electronic puse în funcțiune trebuie să știe că nu pot beneficia concomitent și de scutirea de impozit a profitului reinvestit. Sau invers. Măsura este inclusă într-o lege care a modificat Codul fiscal la finalul anului 2020.
Practic, asta înseamnă că cele două facilități fiscale
nu pot fi cumulate de către plătitorii de impozit pe profit, potrivit
Legii 296/2020.
Dispoziția a fost inclusă la articolul 22 din Codul fiscal și are următorul cuprins:
„Contribuabilii care aplică prevederile Legii nr. 153/2020 (...), pentru achizițiile reprezentând aparate de marcat electronice fiscale, definite potrivit legii, nu aplică prevederile prezentului articol (adică regimul scutirii de impozit a profitului reinvestit - n. red.).”Totodată, la articolul 45 din Cod a apărut o prevedere referitoare la
cei care în 2018 și 2019 au beneficiat de scutirea de impozit a profitului reinvestit, care din impozitul pe 2020 vor să scadă valoarea caselor de marcat puse în funcțiune în 2018 și 2019.
„Contribuabilii care la determinarea impozitului pe profit aferent anului 2020 scad costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale achiziționate și puse în funcțiune în anii 2018 și 2019, potrivit Legii nr. 153/2020, pentru care au aplicat în anii respectivi prevederile art. 22, adaugă la impozitul datorat și valoarea impozitului pe profit scutit aferent acestor aparate”, prevede legea.
În fine, a mai apărut la articolul 25 din Cod o clarificare suplimentară conform căreia
„Cheltuielile reprezentând amortizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, care se scad din impozitul pe profit (...), sunt cheltuieli nedeductibile la calculul rezultatului fiscal.”Parlamentarii care au venit cu aceste clarificări spun că ele sunt necesare pentru a evita situația în care un contribuabil beneficiază de facilități fiscale multiple pentru aceeași achiziție.
Legea 153/2020 a stabilit, în
iulie 2020, faptul că, pentru plătitorii de impozit pe profit, costul de achiziție cu casele de marcat poate fi scăzut din impozitul datorat fie trimestrial, fie anual, în funcție de sistemul aplicat. Sumele nescăzute sau nescăzute integral din impozit vor putea fi scăzute în următorii șapte ani. Recuperarea sumelor se va face în ordinea înregistrării lor, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.
Măsura este valabilă începând cu august 2020, însă legea respectivă prevede și că plătitorii de impozit pe profit pot să scadă din impozitul pe 2020
costul de achiziție al caselor de marcat puse în funcțiune în anul 2018, în anul 2019 și până la 26 iulie 2020. Condiția este ca, la data achiziției aparatelor, contribuabilii să fi fost plătitori de impozit pe profit. Cheltuielile vor putea fi scăzute și în următorii ani, dacă nu se poate la stabilirea impozitului pe 2020.
Măsura a fost luată în contextul în care comercianții și prestatorii de servicii sunt obligați de ceva timp să-și înlocuiască vechile case de marcat cu jurnal tipărit cu unele cu jurnal electronic, care să fie conectate la un sistem al Fiscului de monitorizare în timp real. Astfel, autoritățile permit companiilor să-și recupereze indirect costurile cu casele de marcat înlocuite.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.