Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Turism în pandemie. Numărul cazărilor în UE a scăzut la jumătate față de anul trecut (Eurostat)Numărul de cazări în unitățile turistice din UE s-a înjumătățit în primele opt luni ale anului acesta față de aceeași perioadă a anului trecut. Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică din ţările UE în intervalul ianuarie - august 2020 s-a situat la 1,1 miliarde, de două ori mai puține decât în perioada similară din 2019, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), consultate de Agerpres.
Cea mai mare scădere a numărului de înnoptări înregistrate în structurile de primire turistică din UE a fost în aprilie (95%) şi mai (89%), comparativ cu aceleaşi luni din 2019, când practic Europa a fost închisă.
În sezonul de vară s-a înregistrat doar o redresare parţială, cu scăderi de 71% în iunie, 42% în iulie şi 32% în august. În perioada iulie - august 2020, numărul înnoptărilor înregistrat în structurile de primire turistică din UE a scăzut cu 37% faţă de perioada similară din 2019.
În perioada iulie-august 2020, declinul înnoptărilor înregistrate în structurile de primire turistică din UE a fost mai puternic pentru oaspeţii din ţările străine (60% comparativ cu perioada similară din 2019) decât pentru oaspeţii interni din ţările care au raportat datele (17%).
Comisia Europeană vrea să asigure medicamente mai ieftine și suficiente stocuri pentru bolile grave și rareComisia Europeană a adoptat, miercuri, o strategie farmaceutică prin care vrea să asigure disponibilitatea medicamentelor inovatoare și iefitne pe piață, inclusiv pentru boli grave unde există deficiențe. De asemenea, Comisia își propune să îmbunătățească mecanismele de pregătire și răspuns la crize, precum cea Covid-19.
“Comisia a adoptat astăzi, 25 noiembrie, o Strategie farmaceutică pentru Europa vizând asigurarea disponibilității pentru pacienți a unor medicamente inovatoare și accesibile financiar, precum și sprijinirea competitivității, a capacității de inovare și a sustenabilității industriei farmaceutice din UE. Strategia va permite Europei să își satisfacă nevoile farmaceutice, inclusiv în perioade de criză, prin intermediul unor lanțuri de aprovizionare solide. O componentă esențială a construirii unei Uniuni Europene a sănătății mai puternice, astfel cum a menționat-o președinta von der Leyen în discursul ei privind starea Uniunii, strategia va contribui la instituirea unui sistem farmaceutic al UE care să fie adaptat exigențelor viitorului și rezistent la crize”, potrivit unui comunicat de presă.
Descoperire alarmantă pe muntele Everest, care arată că natura este în pericol chiar și la 8.440 metri altitudineOamenii de știință au descoperit depozite de microplastic pe muntele Everest, la peste 8.000 de metri altitudine, fiind locul cel mai neașteptat, la cea mai mare înălțime, în care au ajuns până acum particulele care pun în pericol ecosistemele.
Probele colectate de pe cel mai înalt munte din lume au o mulțime de microplastice prezente, iar cauza este deocamdată controversată. Fibrele de poliester, acril, nylon și polipropilenă au fost găsite pe munte, iar cercetătorii au două ipoteze: provin fie de la echipamentele de munte de înaltă performanță care utilizează acest materialele, fie au fost aduse de vânt.
Totuși, modul în care aceste materiale au ajuns pe munte este încă sub semnul întrebării. Unii sunt de părere că obiecte mari ar fi fost pierdute în timpul ascensiunilor, în timp ce alții spun vânturile puternice le-au adus de la nivelurile inferioare. Indiferent de motiv, cert este că în toate cele 19 probe prelevate de la mare înălțime, colectate în aprilie și mai, ca parte a expediției National Geographic și Rolex’s Perpetual Planet Everest Expedition, au fost descoperite microplastice.
Comentarii articol (0)