Bursele europene scad puternic miercuri, în condițiile în care au reapărut îngrijorările legate de sectorul bancar, iar acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit cu peste 20% după ce principalul său acționar a exclus o nouă asistență, potrivit CNN.
Într-un interviu acordat pentru Bloomberg, președintele Băncii Naționale Saudite a spus că nu își va crește pachetul de acțiuni la Credit Suisse.
„Răspunsul este absolut nu, din multe motive. Voi cita cel mai simplu motiv, care este de reglementare și statutar. Acum deținem 9,8% din bancă. Dacă depășim 10% intră în vigoare tot felul de reguli noi, fie că este vorba de autoritatea noastră de reglementare, de reglementările europene sau de reglementările din Elveția”, a declarat Ammar Al Khudairy pentru Bloomberg. „Nu suntem înclinați să intrăm într-un nou regim de reglementare”, a adăugat acesta.
Președintele Băncii Naționale Saudite a făcut comentarii similare și pentru Reuters în marginea unei conferințe din Arabia Saudită. El a mai spus că a fost mulțumit de planul de transformare și nu crede că banca Credit Suisse are nevoie de bani în plus. „Suntem mulțumiți de planul de transformare pe care l-au propus. Este o bancă foarte puternică”, a spus Al Khudairy.
Pe lângă faptul că acțiunile Credit Suisse au scăzut cu peste 20% la bursa elvețiană, principalii indici de la Paris și Milano au scăzut cu peste trei procente, în timp ce bursele de la Frankfurt și Londra au pierdut aproximativ 2,5% în tranzacțiile de la sfârșitul dimineții.
După ce pandemia a pus în stand-by vacanțele și implicit afacerile celor din industria HoReCa, anul 2022 a fost ca o gură de oxigen pentru hotelieri. Numărul nopților de cazare turistică în Uniunea Europeana, în 2022, a ajuns aproape de nivelul celui din 2019, potrivit Eurostat. Comparativ cu 2021, însă, turismul a înregistrat o creștere vertiginoasă, de aproape 50%, transmite Agerpres.
În 2022, numărul total al nopţilor petrecute în unităţile de cazare turistică din Uniunea Europeană a ajuns la 2,73 miliarde, o scădere dedoar 5% faţă de nivelul din 2019 (2,88 miliarde). Comparativ cu 2021, când au fost 1,83 miliarde de înnoptîri, 2022 a adus o creştere de 49%, arată informaţiile publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Pe tot parcursul anului trecut, cifrele din turism au fost peste cele din 2021, iar pe alocuri foarte aproape de cele de dinainte pandemiei. În trimestrul patru, de exemplu, au fost 472 milioane de înnoptări în unităţile de cazare turistică, un declin de doar 2% faţă de același interval de timp din 2019, când s-au consemnat 483 milioane de înnoptări.
Turismul în cifre: 2019 vs 2022
Dacă începutul lui 2022 a adus în turism cifre mult sub cele din 2019, odată cu primăvara diferențele s-au redus considerabil. Nopțile petrecute în pensiuni sau hoteluri au fost, în medie, cu 5% sub cele din 2019, iar în sezonul vară-toamnă, egale sau cu sub 1% mai puține.
Numărul nopţilor petrecute de turiştii străini a fost de 1,20 miliarde în 2022 comparativ cu 1,36 miliarde în 2019 (un declin de 12%). Danemarca a fost singura care a raportat o creştere numărului nopţilor petrecute de turiştii străini, de 4%, în timp ce Croaţia, cu un declin de 2%, şi Luxemburg, cu minus 3%, au fost aproape de redresarea deplină. Cel mai departe de redresare în rândul statelor membre UE au fost, în 2022, Letonia (o scădere de 45% faţă de 2019), Slovacia (o scădere de 40%) şi Lituania (o scădere de 37%).
Varda Space Industries a construit un laborator orbital pentru producția de medicamente în capsule spațiale pe care apoi le va lansa înapoi spre Pământ deasupra deșertului Utah, scrie Bloomberg.
Unul dintre beneficiile mai puțin intuitive ale noii ere spațiale ar putea fi descoperirile din domeniul dezvoltării de medicamente. Când sunt lipsite de presiunea gravitației, atomii și moleculele se comportă diferit, cercetătorii discutând de mult posibilitatea fabricării de medicamente și substanțe chimice în orbita joasă a Pământului.
Marile companii farmaceutice au făcut un număr limitat de experimente în ultimii ani. Merck & Co. s-a folosit de Stația Spațială Internațională (SSI) pentru a-și rafina tratamentul împotriva cancerului numit Keytruda – cel mai bine vândut produs al lor, care le aduce venituri anuale de 20 de miliarde de dolari.
Costul de a lucra la bordul SSI este enorm, iar astronauții sunt de multe ori reticenți să lucreze cu substanțe chimice potențial periculoase într-un spațiu atât de mic.
Investițiile făcute în industria spațială comercială au făcut călătoriile în spațiu mai ieftine și mai simple. Startup-ul Varda Space Industries, cu sediul la Los Angeles, mizează pe faptul că acum a venit vremea laboratoarelor orbitale.
Laboratorul în care vor fi produse medicamentele intră într-o capsulă spațială de un metru lungime
Compania a dezvoltat un laborator de medicamente automatizat care poate fi transportat pe orbita terestră într-o capsulă spațială cu o lungime mai mică de un metru. Capsula arată ca o versiune în miniatură a navei spațiale în formă de con cu care astronauții de pe SSI se întorc pe Pământ.
Varda plănuiește să folosească roboți pentru a amesteca, încălzi și răci compușii chimici utilizați în dezvoltarea de medicamente, care apoi sunt transformate în obiecte solide și aduse înapoi pe Pământ.
Costul transportului pe orbita terestră: 275.000 de dolari pentru 50 de kilograme de materiale
Prima capsulă Varda va zbura la bordul unei rachete SpaceX în luna iunie, împreună cu zeci de sateliți ai altor companii care au fost dispuse să plătească 275.000 de dolari pentru fiecare 50 de kilograme de materiale pe care vor să le transporte în spațiu.
Comentarii articol (0)