Dacă vorbim de aceeași datorie
„Analiza dispozițiilor legale prin care aceste facilități au fost instituite, precum și a condițiilor de accesare și a circumstanțelor specifice fiecărei facilități, fac deosebit de dificilă existența unei ipoteze în care pentru aceleași datorii s-ar accesa două sau mai multe facilități”, a lămurit, la solicitarea avocatnet.ro, Emanuel Băncilă, partener la Radu și Asociații.
Mai întâi, trebuie precizat că accesarea eșalonării simplificate (OUG 181/2020) implică automat renunțarea la accesarea amnistiei fiscale (OUG 69/2020) sau a restructurării financiare (OG 6/2019). Vorbim de o regulă impusă chiar prin normele procedurale ale eșalonării simplificate, despre care am scris acum câteva zile. Pentru amnistie și eșalonarea simplificată, cererile se pot depune până la 15 decembrie 2020, pe când pentru restructurare se pot depune până în iunie 2021.
„În primul rând, subliniem că, potrivit procedurii de acordare a eșalonării simplificate la plată, debitorii care au depus notificări pentru anularea obligațiilor accesorii sau pentru accesarea restructurării obligațiilor bugetare, prin depunerea cererii de eșalonare renunță la intenția de a beneficia de anularea la plată a obligațiilor accesorii sau la restructurarea obligațiilor bugetare. Prin urmare, chiar legiuitorul împiedică contribuabilul să beneficieze, în paralel cu eșalonarea simplificată, de anularea obligațiilor accesorii sau de restructurarea obligațiilor bugetare”, a punctat avocatul.
Mai departe, restructurarea financiară și eșalonarea clasică (Codul de procedură fiscală) sunt, de asemenea, incompatibile. De fapt, chiar ordonanța restructurării prevede că acest mecanism a fost gândit pentru cei care n-au cum să acceseze eșalonarea clasică. „Nu pot fi accesate concomitent nici restructurarea financiară și eșalonarea clasică, în contextul în care, dacă contribuabilul îndeplinește condițiile pentru a beneficia de eșalonarea clasică, urmează a fi respinsă cererea de restructurare”, a spus Emanuel Băncilă.
Apoi, este greu de crezut că un datornic ar putea cere concomitent amnistia fiscală și restructurarea financiară. Practic, dacă datornicul are bani să achite principalul și să scape de accesorii, n-am mai avea despre ce restructurare să vorbim. Totodată, restructurarea implică atât principalul, cât și accesoriile, pe când amistia implică numai accesoriile - deci, mecanismele sunt incompatibile dacă vorbim de aceeași datorie.
„Nu apare ca fiind fezabilă nici varianta în care un contribuabil ar beneficia concomitent și pentru aceleași datorii de amnistia fiscală și de restructurarea financiară, în condițiile în care, dacă un contribuabil va avea fonduri suficiente pentru plata obligațiilor bugetare restante principale și le va plăti, va beneficia de anularea accesoriilor, astfel că orice restructurare ar rămâne fără obiect”, a explicat avocatul de la Radu și Asociații.
În fine, cele două mecanisme de eșalonare se exclud unul pe altul. Eșalonarea clasică se face pe termen lung, dar cu constituirea de garanții, pe când eșalonarea simplificată se face pe termen scurt, dar fără garanții. Automat, pentru aceeași datorie nu se poate cere accesarea ambelor eșalonări.
Dacă vorbim de datorii diferite
În cazul în care ne referim la datorii diferite, Emanuel Băncilă spune că restricțiile amintite mai sus rămân mai departe în picioare.
„În primul rând, restricțiile legale menționate mai sus privind (1) imposibilitatea de a accesa, în paralel cu eșalonarea simplificată, facilitatea anulării obligațiilor accesorii sau cea a restructurării obligațiilor bugetare și (2) faptul că nu se poate beneficia de restructurarea financiară dacă sunt îndeplinite condițiile eșalonării la plată rămân valabile și în această ipoteză, a existenței mai multor datorii la stat care nu se suprapun”, a precizat specialistul.
Prin excepție, datornicii care beneficiază deja de eșalonarea clasică pot accesa amnistia fiscală. Însă numai dacă eșalonarea se finalizează până la data solicitării amnistiei fiscale (15 decembrie 2020). Chiar așa, tot nu putem spune că mecanismele se accesează concomitent.
„În schimb, conform prevederilor exprese ale OUG 69/2020, debitorii care beneficiau de eșalonarea la plată clasică la data de 14 mai 2020, precum și cei care obțin eșalonarea până la data de 15 decembrie 2020, pot beneficia de anularea obligațiilor accesorii cu condiția ca eșalonarea să se fi finalizat până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor”, a adăugat Emanuel Băncilă.
Totodată, mai trebuie precizat că cineva care are deja în derulare o eșalonare clasică poate accesa eșalonarea simplificată, fără alte restricții. Evident, aici putem vorbi doar de datorii care nu se suprapun. Concret, aceasta ar fi cam singura situație în care două mecanisme se pot accesa concomitent.
„Posibilitatea de a beneficia de [eșalonarea clasică] a fost întotdeauna supusă unui grad de subiectivism. Practic, deși majoritatea condițiilor de îndeplinit vizează aspecte formale (spre exemplu, debitorul să nu se afle în procedura insolvenței), există și o cerință de substanță, cea privind demonstrarea situației financiare dificile în care se află debitorul. Practic, trebuie demonstrată atât lipsa temporară de disponibilități bănești, cât și capacitatea financiară de acoperire a debitelor pe parcursul perioadei în care acestea vor fi eșalonate.
Aprecierea acestor aspecte de substanță a depins întotdeauna de gradul de subiectivism al autorităților fiscale, efectul fiind că unii debitori nu au încercat să acceseze această facilitate, iar alții au accesat-o fără succes. Practic, contribuabilii care au în derulare eșalonări la plată acordate potrivit articolului 186 din Codul de procedură fiscală pot să acceseze și eșalonarea la plată simplificată pentru obligațiile fiscale acumulate în perioada de criză sanitară”, a declarat, tot la solicitarea avocatnet.ro, Cristian Velcu, tax director la Țuca Zbârcea & Asociații Tax.
În loc de concluzie, reamintim ceea ce am precizat în alt articol recent: fiecare datornic ar trebui să facă o analiză atentă a situației financiare proprii, a datoriilor pe care le are la stat și a condițiilor pentru accesarea unuia dintre cele patru mari mecanisme disponibile în prezent. Abia apoi își poate da seama ce mecanisme pot fi accesate și care dintre ele este varianta ideală.
Comentarii articol (0)