Dintre evenimentele importante pentru firme și persoane fizice autorizate (PFA), ce vor avea loc în luna decembrie, putem aminti încheierea perioadei de accesare a amnistiei fiscale, a celei pentru depunerea cererilor de eșalonare la plată, dar și reluarea popririlor bancare pentru datorii fiscale.
1. Starea de alertă va fi, cel mai probabil, prelungită. 13 decembrie 2020 este, teoretic, ultima zi a stării de alertă, însă, ținând cont de numărul ridicat al îmbolnăvirilor cu coronavirus, e foarte probabil ca Guvernul să ia, din nou, decizia de prelungire a acesteia cu 30 de zile. Rămâne de văzut dacă vor apărea noi restricții sau măsuri de relaxare.
2. Termen-limită pentru accesarea noii amnistii fiscale. Mai exact, datornicii mai au timp doar până pe 15 decembrie 2020 pentru a depune cererea de anulare a accesoriilor. Noul mecanism de amnistie fiscală se aplică din iulie 2020, el vizând accesoriile pentru obligațiile bugetare principale restante la 31 martie 2020.
3. 15 decembrie este, de asemenea, termenul-limită și pentru depunerea cererilor de eșalonare la plată. Mecanismul eșalonării simplificate vizează eșalonarea pe cel mult 12 luni a obligațiilor fiscale principale și accesorii care au devenit scadente începând cu data de 17 martie 2020. Acesta a fost gândit ca o alternativă la eșalonarea clasică, pentru că este mai ușor de accesat și nu necesită constituirea de garanții.
4. Utilizatorii caselor de marcat cu jurnal electronic trebuie să transmită Fiscului, până în 20 decembrie 2020, o serie de date pentru luna noiembrie. Obligația a apărut în august 2018 și implică transmiterea, printre altele, a datelor din bonul fiscal sau a informațiilor referitoare la pornirea ori oprirea aparatului de marcat electronic fiscal.
5. Mai multe obligații fiscale, inclusiv declararea veniturilor salariale, au termen-limită în data de 21 decembrie. De fapt, termenul legal este data de 25, dar, ținând cont de faptul că în acea dată de sărbătorește Crăciunul, Fiscul a decis să-l devanseze.
6. 25 și 26 decembrie sunt prima și a doua zi de Crăciun, în care angajatorii trebuie să acorde salariaților timp liber. Totuși, sunt salariați care trebuie să meargă la muncă, de exemplu, în unitățile sanitare și cele de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității. În astfel de cazuri, angajatorii trebuie să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau, dacă acest lucru nu-i posibil, cu adăugarea unui spor la salariu.
7. Din a doua zi a Crăciunului curg din nou dobânzi și penalități pentru datoriile fiscale scadente. După ce autoritățile stabiliseră ca firmele ce au datorii fiscale scadente să nu fie nevoite să plătească dobânzi și penalități de întârziere până la data de 25 octombrie 2020, inclusiv, termenul a fost prelungit din nou până în 26 decembrie. Astfel, din 26 decembrie se aplică iarăși, dacă nu mai apare vreo amânare până atunci, dobânzi și penalități pentru datoriile fiscale scadente.
8. Tot din a doua zi a Crăciunului se reiau și popririle bancare pentru datorii fiscale. În esență, 26 decembrie este momentul de la care, după mai multe amânări, acestea vor fi reluate, odată cu punerea în funcțiune a sistemului e-Popriri. Acest sistem va aduce o înființare și o ridicare mai rapidă a popririlor bancare, dar și reținerea din conturi numai a sumelor datorate, fără a se mai depăși sumele trecute în titlurile executorii.
9. În 31 decembrie se încheie înscrierile la finanțare pentru angajarea tinerilor în agricultură. Mai exact, companiile și PFA-urile primesc, și anul acesta, bani de la stat pentru angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură și industria alimentară, fondurile pentru acest an fiind de un milion de lei.
10. Până în ultima zi a anului, saloanele de înfrumusețare trebuie să se reautorizeze legal. Inițial, reautorizarea saloanelor de înfrumusețare (cod CAEN 9602) trebuia făcută în doar 30 de zile (până spre jumătatea lunii februarie), dar autoritățile au realizat că sunt prea multe saloane ce trebuie să facă asta într-un timp scurt și au decis amânarea termenului până la sfârșitul acestui an.
11. Totodată, tot până în 31 decembrie, e suspendată și amenda pentru neconectarea noilor case de marcat la sistemul Fiscului. Astfel, din prima zi a anului viitor, firmele vor putea primi amendă cuprinsă între 8.000 și 10.000 de lei pentru neconectarea caselor de marcat la sistemul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.