Concret, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Galați a anunțat acum câteva luni despre apariția acestei fișe simplificate pe plătitor. Atât persoanele juridice, cât și persoanele fizice pot cere, cu ajutorul SPV, fișa simplificată pe plătitor sau fișa extinsă pe plătitor.
„Simplificarea fișei pe plătitor a avut drept scop istorizarea (separarea) datelor care nu mai prezintă interes, în sensul că nu vor mai fi vizualizate informaţii cu privire la creanţele fiscale care au fost stinse.
De asemenea, în cazul contribuabililor care nu înregistrează obligaţii fiscale restante sau sume plătite în plus, ori acestea sunt înregistrate doar pe parcursul anului curent, fișa pe plătitor simplificată va cuprinde informaţii de la data de 1 ianuarie a anului în care este pusă la dispoziţie fişa. Totodată, în cazul contribuabililor care înregistrează obligaţii fiscale restante ori sume plătite în plus, fișa pe plătitor simplificată va cuprinde informaţiile aferente acestora, începând cu data de la care acestea au luat naştere.
Prin urmare, începând cu data de 1 iulie 2020, contribuabilii au la dispoziţie două variante de fișă pe plătitor ce pot fi descărcate, la cerere, din Spaţiul Privat Virtual, respectiv una simplificată, în care sunt istorizate datele care nu mai prezintă interes, şi o altă fişă în format excel, care cuprinde istoricul datelor, pentru a putea avea o imagine prelucrabilă a situaţiei fiscale”, scrie în comunicatul amintit.
Pe deasupra, șefa ANAF spune că anul viitor va aduce o altă îmbunătățire ce ține de fișa pe plătitor, astfel încât informațiile din document să fie cât mai corecte.
„S-au înregistrat unele progrese din această perspectivă, însă marea provocare o va reprezenta anul următor, anul 2021, anul în care se va derula acel proces de migrare a SAP-ului, a sistemului de administrare persoanelor juridice pe bază centrală. Acela va reprezenta într-adevăr o mare provocare din perspectiva Fiscului și sperăm ca acest proces să se deruleze în condiții optime, astfel încât la finalizarea implementării acestei migrări pe baza centrală a SAP-ului să se reducă mult neconcordanțele între evidența contribuabilului și evidența organelor fiscale. Pentru că, în afară de această migrare, care reprezintă un proces tehnic, strict informatic, lucrurile vor trebui foarte bine puse la punct prin perspectiva soluționării tuturor neconcordanțelor semnalate de contribuabil în legătură cu ceea ce se află în evidența documentelor lor fiscale”, a spus Mirela Căugăreanu.
Document care s-ar putea să te intereseze: lista abrevierilor folosite în fișa pe plătitor.
Comentarii articol (1)