ACCES GRATUIT
UPDATE: CERT-RO, înlocuită oficial de o nouă instituţie ce se ocupă de securitatea cibernetică în România
Autoritățile au oficializat vineri, printr-o ordonanță de urgență, înfiinţarea unei noi instituţii responsabile cu securitatea cibernetică, ce înlocuiește CERT-RO, şi care are de-acum atribuţii legate şi de reţelele 5G sau de tehnologiile smart, precum realitatea virtuală sau inteligenţa artificială. Totuși, chiar dacă măsura-i oficială, legislația trebuie completată cu o serie de alte acte normative pentru ca ea să fie pe deplin aplicabilă.
Articolul continuă mai jos
OUG 104/2021, publicată vineri în Monitorul Oficial 918, este actul normativ ce prevede înfiinţarea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).
"Se înființează (...) DNSC, organ de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, cu personalitate juridică, finanțat integral din bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului", scrie, mai exact, în ordonanță.
După înfiinţare, DNSC preia activităţile, atribuţiile şi personalul CERT-RO. Cu toate că OUG-ul se aplică deja, pentru aplicarea pe deplin a măsurii va fi nevoie, printre altele, de elaborarea unor norme, regulamente sau liste cu bunuri ce trebuie transferate de la CERT-RO la DNSC.
Principalele atribuţii ale noii instituţii vor fi legate de
reglementarea și gestionarea securității cibernetice a României și a spațiului cibernetic național civil.Conform OUG 104/2021, DNSC va evalua din punctul de vedere al securităţii cibernetice noile tehnologii, sistemele informatice și rețele complexe, respectiv sistemele de control industrial, IoT (internet of things), tehnologii smart,
cloud, tehnologii biometrice, 5G, realitatea virtuală, inteligența artificială, precum și alte noi tehnologii.
De asemenea, va identifica vulnerabilitățile de securitate cibernetică ale produselor și serviciilor din domeniul noilor tehnologii, ale sistemelor informatice și ale rețelelor complexe și va evalua riscurile și impactul acestora asupra securității cibernetice a României.
În plus, DNSC va îndeplini şi
atribuţiile de autoritate naţională pentru furnizorii de servicii de găzduire/hosting, de servicii tip cloud, de identificare electronică și altele.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)