Normele programului IMM Invest au fost modificate pentru a include şi finanţarea subprogramului Agro IMM Invest, prin intermediul căruia afacerile mici şi mijlocii din agricultură şi industria alimentară vor beneficia de garantarea de către stat a creditelor, conform unei hotărâri oficializate luni.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Pentru a putea pune în aplicare subprogramul Agro IMM Invest, luni a apărut, în Monitorul Oficial, HG nr. 422/2021, ce are ca scop modificarea normelor programului de finanţare IMM Invest.
OUG 16/2021, oficializată la începutul lunii martie a acestui an, prevede o prelungire a programului IMM Invest şi în 2021, dar şi includerea unor garanţii pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie din domeniile agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, prin acest subprogram Agro IMM Invest.
Prin program se vor acorda facilități de garantare de către stat pentru creditele acordate firmelor amintite de către bănci. Acordarea de garanţii de stat se va face în favoarea fiecărui beneficiar participant în program care solicită finanțare pentru nevoile curente de lucru sau pentru realizarea de investiții.
Prin Agro IMM Invest este acordat, suplimentar, și un grant în valoare de 10% din creditul acordat. Totuși, grantul ce va putea fi primit de IMM-uri va trebui să se încadreze în plafonul de 120.000 de euro, în cazul întreprinderilor din domeniul pescuitului şi acvaculturii, 100.000 de euro - în cazul firmelor din domeniul producţiei primare de produse agricole și 800.000 de euro-în cazul celor cu activități în sectorul alimentar.
„Grantul acordat întreprinderilor mici și mijlocii, întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, precum și fermierilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar include și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, cu condiția încadrării în plafonul de 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii, 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar”, scrie în OUG 16/2021.
Prin această hotărâre se stabileşte acordarea grantului ce constă în subvenţionarea totală a dobânzii aferente creditelor acordate pe o perioadă de opt luni, a comisionului de administrare şi a comisionului de risc pe toată perioada de valabilitate a garanţiei. O altă prevedere indică faptul că pentru creditele de investiţii din cadrul subprogramului Agro IMM Invest se acordă o perioadă de graţie de maximum 24 de luni, rambursarea creditelor efectuându-se în cel puţin două rate pe an, pentru rambursarea principalului.
Agro IMM Invest urmează să devină accesibil după ce autoritățile vor anunța deschiderea înscrierilor. Plafonul de garantare pentru acest subprogram al IMM Invest este de un miliard de lei.
Atenţie! Programul Agro IMM Invest nu este încă funcţional. Chiar dacă normele de aplicare sunt acum oficiale, autoritățile trebuie să dea startul înscrierilor în programul IMM Invest pentru ca beneficiarii să poată accesa aceste granturi.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)