Modificările Kurzarbeit sunt aduse prin recenta OUG nr. 211/2020, ale cărei prevederi au intrat de luni în vigoare.
1. Mai întâi, Guvernul a decis că reducerea timpului de muncă poate să fie până la 80%, nu până la 50%, cum era până acum. Practic, firmele care vor să aplice pentru decontarea indemnizației Kurzarbeit pot să reducă cu oricât programul, maximum 80%.
2. A fost eliminată condiția celor cinci zile consecutive - reducerea timpului trebuie să fie de cel puțin cinci zile lucrătoare, în fiecare lună, dar nu mai e necesar ca acestea să fie și consecutive.
3. Guvernul a clarificat interdicția privind angajările care se pot face. Astfel, angajări nu se pot face pentru acele locuri de muncă unde angajații își desfășoară efectiv activitatea, situate în perimetrul asigurat de angajator, la nivelul cărora se aplică mecanismul Kurzarbeit. A dispărut însă referirea la aplicarea interdicției la nivel de filială, sucursală și alte sedii secundare.
4. La interdicția de cumulare a indemnizației Kurzarbeit cu alte forme de sprijin de la Guvern a intervenit, de asemenea, o clarificare: interdicția se referă doar la posibilitatea ca perioadele de sprijin să se suprapună, chestiune nespecificată până acum în OUG 132, ceea ce înseamnă că se putea interpreta că nu se pot cumula în persoana aceluiași angajat în nicio situație.
Pentru o perspectivă mai amplă: Mult zgomot pentru nimic? Kurzarbeit, un mecanism care n-a ajutat pe nimeni până acum și nu se știe de când o va face