Concret, atât la microgranturi, cât și la granturile pentru capital de lucru sunt pe lista cheltuielilor eligibile "cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului", potrivit OUG nr. 130/2020 și regulilor specifice fiecărei măsuri de finanțare.
Într-un webinar realizat recent de avocatnet.ro pe tema acestor granturi, Marian Dumitrache, consultant & trainer fonduri naționale și europene a explicat că putem încadra aici impozitele datorate de societate (micro, de exemplu).
Potrivit Ordinului ministrului economiei nr. 2989/2020, în cazul microgranturilor, cheltuielile cu TVA-ul sunt eligible doar dacă sunt nerecuperabile. Apoi, același lucru e stabilit și în Ordinul ministerului economiei nr. 3083/2020, în cazul granturilor pentru capital de lucru.
Dacă plana un dubiu asupra impozitului pe dividende, Ministerul Economiei a venit recent cu o foarte scurtă clarificare: da, este eligibilă cheltuiala cu impozitul pe dividende, dar s-a referit doar la măsura 1 (microgranturi).
"Ar trebui să cerem lămuriri din partea finanțatorului în așa fel încât să avem grijă să nu facem plăți interzise din aceste fonduri", a fost sfatul consultantului în cadrul webinarului pentru abonații premium avocatnet.ro. Orice chestiune care nu reiese negru pe alb din prevederile legale privind granturile ar trebui lămurită înainte. Riscul este acela de a fi sancționat prin returnarea ajutorului.
La granturile pentru investiții, în schimb, aceste cheltuieli cu datoriile la buget nu sunt eligibile.
În acest context, reamintim faptul că din 26 decembrie curg din nou dobânzi și penalități pentru datoriile fiscale ce ar fi trebuit să fie scadente în aceste ultime luni (păsuirea contribuabililor a început odată cu intrarea în starea de urgență). Cum nu e foarte sigur că vom avea un nou Guvern până atunci, speranța că acest termen va fi devansat încă o dată este destul de firavă.