Transferul presupune trecerea din proprietatea cedentului în proprietatea cesionarului a unei întreprinderi, unități sau a unor părți ale acestora, având ca scop continuarea activității principale sau secundare, indiferent dacă urmărește sau nu obținerea unui profit.
Astfel, drepturile și obligațiile cedentului, care decurg din contractele individuale de muncă și din contractul colectiv de muncă aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
Cedentul este persoana care își pierde calitatea de angajator față de salariații întreprinderii transferate sau ai unității sau ai unor părți ale acestora, cesionarul fiind persoana care dobândește calitatea de angajator față de respectivii salariați.
Informarea salariaților în prealabil, obligatorie
Cedentul și cesionarul, anterior datei transferului, au obligația de a informa organizația sindicală, reprezentanții salariaților sau, dacă salariații nu sunt astfel organizați, toți salariații care vor fi afectați de transferul de proprietate al angajatorului.
Informarea salariaților se va face cu cel puțin 30 de zile înainte de data transferului și vizează cel puțin următoarele aspecte:
- data transferului sau data propusă pentru transfer;
- motivele transferului;
- consecințele juridice, economice și sociale ale transferului pentru salariați;
- măsurile preconizate cu privire la salariați;
- condițiile de muncă și de încadrare în munca.
Cedentul are obligația notificării cesionarului cu privire la toate drepturile și obligațiile care urmează a fi transferate acestuia. Nerespectarea acestei obligații nu va afecta transferul acestor drepturi sau obligații către cesionar și nici drepturile salariaților.
Drepturile și obligațiile cedentului, care decurg din contractele individuale de muncă și din contractul colectiv de muncă aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului, cu excepția cazului în care cedentul este subiectul procedurii de reorganizare judiciară sau faliment.
Concedierile în context și modificarea condițiilor de muncă
Transferul întreprinderii, al unității sau al unor părți ale acestora nu poate constitui motiv de concediere individuală sau colectivă a salariaților de către cedent ori de către cesionar.
În cazul în care transferul implica o modificare substanțială a condițiilor de muncă în detrimentul salariatului, angajatorul este responsabil pentru încetarea contractului individual de muncă. Fiind în discuție modificarea unui element esențial al contractului individual de muncă, condițiile de muncă, este necesar acordul părților, adică și al salariatului.
Atunci când angajatorul își păstrează autonomia, contractul colectiv de muncă aplicabil la data transferului este opozabil cesionarului, producându-și efectele până la data rezilierii ori expirării. În același timp, cesionarul și organizația sindicală ori reprezentanții salariaților pot renegocia clauzele contractului colectiv de muncă, dar nu mai devreme de un an de la data transferului.
Organizațiile sindicale sau reprezentanții salariaților afectați de transfer își mențin statutul, atribuțiile și funcția dacă sunt îndeplinite condițiile de reprezentare, potrivit legii. În situația neîndeplinirii condițiilor legale de reprezentare, salariații transferați își aleg reprezentanții
În situația în care, în urma transferului, întreprinderea, unitatea sau părți ale acestora nu își păstrează autonomia, iar contractul colectiv de muncă aplicabil la nivelul cesionarului este mai favorabil, salariaților transferați li se va aplica contractul colectiv de muncă mai favorabil. În acest caz salariații transferați vor fi reprezentați, cu acordul lor expres, de către reprezentanții salariaților din întreprinderea cesionarului, până la constituirea sau investirea unor noi reprezentanți.
În cazul nerespectării de către cesionar sau de către cedent a obligațiilor prevăzute în prezenta lege, salariații, organizațiile sindicale ori reprezentanții salariaților afectați de transfer se pot adresa instanței judecătorești competente pentru soluționarea conflictelor individuale sau colective de muncă.
Acest material face parte dintr-o serie de articole pe tema dialogului social. Toate materialele din serie se regăsesc aici.
Comentarii articol (0)