avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... protocol predare-primire fara tot personalul?!?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

protocol predare-primire fara tot personalul?!?

buna ziua,
va rog sa-mi oferiti si mie un raspuns concret la o problema.
lucrez in cadrul unei directii pt. sport cu contract individual de munca, pe perioada nedeterminat, personal contractual, cu studii superioare. aceasta este alcatuita din doua servicii: S.P.D., format din functionari publici si BAZA SPORTIVA (respectiv Sala Sporturilor), formate din personal contractual. Acesta cuprinde un nr. de 18 salariati, 13 la sala si 5 la sediu impreuna cu SPD. In data de 13.04.2010, in urma unui protocol semnat intre minister si primarie, sala a trecut in administrarea primariei. in protocol este specificat ca se preia doar personalul tehnic, nespecificandu-se nr. de persoane preluate de aceasta. In aceasta situatie, va rog sa-mi spuneti ce se intampla cu cele 5 persoane care lucreaza la sediul institutiei si figureaza pe statul de functii al bazelor sportive? este posibil sa ramanem fara serviciu, in conditiile in care nu stim ce inseamna "personal tehnic", asa cum scrie in protocol? Din cate stiu, exista o lege care protejeaza salariatii in acesta situatie, respectiv L. 67/2007. Ce ne sfatuiti sa facem, unde sa mergem si la cine sa ne adresam pentru rezolvarea acestei situatii? multumesc si astept cu interes.
Cel mai recent răspuns: irinel iordan , utilizator 16:19, 21 Aprilie 2010
Din punctul meu de vedere este o gaselnita a celor care vor putea defini si hotara cine pleaca si cine nu.
Opinia mea este sa sesizati insa sindicatul din care faceti parte pentru a va putea apara interesele, intrucat pe mine ma duce gandul la efectuarea unor concedieri.
Va prezint cadrul legal in materie care va va ajuta . Este vorba de Legea 67/20006. Atentie la art.5,6,7 si 8 din Lege.
LEGE nr. 67 din 22 martie 2006 privind protecţia drepturilor salariaţilor în cazul transferului întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
Prevederile prezentei legi reglementează condiţiile în care se realizează protecţia drepturilor de care beneficiază salariaţii, prevăzute în contractele individuale de muncă şi în contractul colectiv de muncă aplicabil, în cazul transferului întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora către un alt angajator, ca rezultat al unei cesiuni sau fuziuni, potrivit legii.
Art. 2
Prevederile prezentei legi se aplică transferului de întreprinderi, unităţi sau părţi ale acestora situate pe teritoriul României, indiferent de natura capitalului social.
Art. 3
Prevederile prezentei legi nu se aplică personalului navigant din marina comercială.
Art. 4
În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a)cedent - persoana care îşi pierde calitatea de angajator faţă de salariaţii întreprinderii, ai unităţii sau ai unor părţi ale acestora, transferate în condiţiile prevăzute la art. 1;
b)cesionar - persoana care dobândeşte calitatea de angajator faţă de salariaţii întreprinderii, ai unităţii sau ai unor părţi ale acestora, transferate în condiţiile prevăzute la art. 1;
c)salariat - persoana încadrată în muncă în baza unui contract individual de muncă;
d)transfer - trecerea din proprietatea cedentului în proprietatea cesionarului a unei întreprinderi, unităţi sau a unor părţi ale acestora, având ca scop continuarea activităţii principale sau secundare, indiferent dacă urmăreşte sau nu obţinerea unui profit;
e)reprezentanţii salariaţilor - reprezentanţii organizaţiilor sindicale sau, în cazul în care nu există sindicat, persoanele alese şi mandatate să reprezinte salariaţii, potrivit legii.
CAPITOLUL II: Drepturile salariaţilor
Art. 5
(1)Drepturile şi obligaţiile cedentului, care decurg din contractele individuale de muncă şi din contractul colectiv de muncă aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
(2)Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul în care cedentul este subiectul procedurii de reorganizare judiciară sau faliment, potrivit legii.
Art. 6
(1)Anterior datei transferului, cedentul are obligaţia notificării cesionarului cu privire la toate drepturile şi obligaţiile care urmează a fi transferate acestuia.
(2)Nerespectarea obligaţiei de notificare prevăzute la alin. (1) nu va afecta transferul acestor drepturi sau obligaţii către cesionar şi nici drepturile salariaţilor.
Art. 7
Transferul întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora nu poate constitui motiv de concediere individuală sau colectivă a salariaţilor de către cedent ori de către cesionar.
Art. 8
În cazul în care transferul implică o modificare substanţială a condiţiilor de muncă în detrimentul salariatului, angajatorul este responsabil pentru încetarea contractului individual de muncă.
Art. 9
(1)Cesionarul are obligaţia respectării prevederilor contractului colectiv de muncă aplicabil la data transferului, până la data rezilierii sau expirării acestuia.
(2)Prin acord între cesionar şi reprezentanţii salariaţilor, clauzele contractului colectiv de muncă valabil în momentul efectuării transferului pot fi renegociate, dar nu mai devreme de un an de la data transferului.
(3)În situaţia în care, în urma transferului, întreprinderea, unitatea sau părţi ale acestora nu îşi păstrează autonomia, iar contractul colectiv de muncă aplicabil la nivelul cesionarului este mai favorabil, salariaţilor transferaţi li se va aplica contractul colectiv de muncă mai favorabil.
Art. 10
(1)În situaţia în care, în urma transferului, întreprinderea, unitatea sau părţi ale acestora îşi păstrează autonomia, reprezentanţii salariaţilor afectaţi de transfer îşi menţin statutul, atribuţiile şi funcţia dacă sunt îndeplinite condiţiile de reprezentare, potrivit legii. În situaţia neîndeplinirii condiţiilor legale de reprezentare, salariaţii transferaţi îşi aleg reprezentanţii, conform legii.
(2)Dacă în urma transferului întreprinderea, unitatea sau părţi ale acestora nu îşi păstrează autonomia, salariaţii transferaţi vor fi reprezentaţi, cu acordul lor expres, de către reprezentanţii salariaţilor din întreprinderea cesionarului, până la constituirea sau învestirea unor noi reprezentanţi, în condiţiile legii.
(3)Dacă mandatul reprezentanţilor salariaţilor afectaţi de transfer încetează ca urmare a transferului, aceştia vor beneficia în continuare de măsurile de protecţie prevăzute de lege.
Art. 11
În cazul în care cedentul sau cesionarul preconizează măsuri în privinţa salariaţilor proprii, se va consulta cu reprezentanţii salariaţilor, în scopul ajungerii la un acord, cu cel puţin 30 de zile înainte de data transferului.
Art. 12
(1)Cedentul şi cesionarul vor informa în scris reprezentanţii salariaţilor proprii sau, în cazul în care aceştia nu sunt constituiţi ori desemnaţi, pe salariaţii proprii, cu cel puţin 30 de zile înainte de data transferului, cu privire la:
a)data transferului sau data propusă pentru transfer;
b)motivele transferului;
c)consecinţele juridice, economice şi sociale ale transferului pentru salariaţi;
d)măsurile preconizate cu privire la salariaţi;
e)condiţiile de muncă şi de încadrare în muncă.
(2)Obligaţia de informare prevăzută la alin. (1) se va aplica indiferent dacă deciziile rezultate din transfer sunt luate de cesionar sau de o întreprindere care exercită controlul asupra acestuia.
CAPITOLUL III: Dispoziţii finale
Art. 13
(1)Nerespectarea de către cedent sau cesionar a obligaţiilor prevăzute în prezenta lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei (RON) la 3.000 lei (RON).
(2)Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzii se fac de către inspectorii de muncă.
Art. 14
Prevederile art. 13 se completează cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 15
În cazul nerespectării de către cesionar sau de către cedent a obligaţiilor prevăzute în prezenta lege, salariaţii ori reprezentanţii salariaţilor afectaţi de transfer se pot adresa instanţei judecătoreşti competente pentru soluţionarea conflictelor individuale sau colective de muncă, conform legii.
Art. 16
Prezenta lege intră în vigoare la data aderării României la Uniunea Europeană.
Art. 17
La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Ordonanţa Guvernului nr. 48/1997 privind stabilirea unor măsuri de protecţie socială a salariaţilor în cazul transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor sau părţilor sociale ale societăţilor comerciale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 224 din 30 august 1997, aprobată cu modificări prin Legea nr. 51/1998.
Prezenta lege transpune Directiva Consiliului 2001/23/CE privind apropierea legislaţiei statelor membre referitoare la menţinerea drepturilor lucrătorilor în cazul transferului de întreprinderi, unităţi sau părţi de întreprinderi sau unităţi, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 82 din 22 martie 2001.
nu facem parte din nici un sindicat. deci, unde ne putem adresa si cum ne ajuta L. 67/2007? multumesc.
p.s. salariile sunt f. mici, fara sporuri suplimentare si nu vad de ce consiliul local nu poate sa ne preia in alte departamente ale sale daca aici nu are nevoie de noi.
Va adresati Ministerului de resort cu o petitie pentru nerespecatrae drepturilor prevazute de Legea nr.67/2006. Daca observati art.8 va protejeaza de o eventuala concediere. In caz ca nu primiti raspuns favorabil, actionati in instanta pentru pastrarea locurilor de munca in temeiul prevederilor Legii 67/2006.
multumesc mult. asa intentionam. si carui departament? juridic, resurse umane sau...?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi angajati silcia silcia Buna ziua, Firma la care lucrez urmeaza sa fie vanduta. Suntem 3 angajati. Ce drepturi legale avem? Ce se intampla cu angajatii in acest caz? (vezi toată discuția)
Peronal angajat corina_litoiu corina_litoiu cum se efectueaza transferul de personal angajat de la o firma care a fost luata in administrare de alta firma si in ce conditii se mentine calitatea de ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc visan laura visan laura Buna ziua, Vorbesc in numele unor colege de serviciu, care momentan sunt ca si mine in concediu crestere copil. Firma la care lucram s-a inchis, mai exact s-a ... (vezi toată discuția)