Ordonanța stabilește mai multe procente de reducere a dării fiscale, în funcție de creșterea anuală a capitalului propriu ajustat (detalii, aici). Măsura este o formă de încurajare a firmelor pentru capitalizarea acestora, în contextul în care în România e un număr îngrijorător de mare de companii care au capitaluri proprii negative, mai mici decât capitalul social.
De ce ajung companiile în această situație? Fie pentru că înregistrează pierderi după pierderi și nu le acoperă în niciun fel, iar, la un moment dat, încep să rupă din capitalul social, fie pentru că, deși nu sunt pe pierdere, distribuie totul sub forma dividendelor și nu păstrează nimic pentru investiții sau pentru crize precum cea prin care trecem acum, la nivel național și global, explica pentru abonații avocatnet.ro, recent, Mirela Păunescu, expert contabil și consultant fiscal, în cadrul unui webinar avocatnet.ro pe această temă.
Cum se poate aborda chestiunea creșterii capitalului propriu pentru a putea beneficia de reducerile puse la dispoziție de autorități? Depinde de situația concretă a firmei, fără îndoială.
1. Când capitalul propriu scade mult sub nivelul capitalului social, iar firma are rezultate negative reportate, "dacă sunt societăți care au sume debitoare pe contul 117, sume care nu sunt acoperite, ar trebui analizată posibilitatea societății respective de a acoperi acele sume sau de a le micșora cât se poate de mult astfel încât într-un final rezultatul reportat să aibă sold creditor", potrivit expertului. Acoperirea pierderilor s-ar putea face cu alte elemente ale capitalului propriu, pozitive.
2. Creșterea capitalului social poate fi o măsură utilă în unele cazuri. "Dacă vorbim de societățile care estimează că vor obține profituri, atunci în cazul în care societatea are capital propriu mai mic decât cel social ar trebui analizate variante pentru a crește capitalul propriu. Cum se poate face acest lucru? Păi în special în cazul societăților mici și mijlocii, o variantă ar fi aceea de a crește capitalul social. Este un alt avantaj al societății mici și anume, având capitalul social de regulă mic și cel mai probabil pierderile nefiind extraordinar de mari nu este foarte costisitor sau nu este un efort de cele mai multe ori extrem de mare să crești capitalul social. Problema la acest moment e că e puțin probabil până la finalul anului 2020 societatea respectivă să ajungă în situația în care să își poată crește capitalul social și să termine anul 2020 cu un capital propriu mai mare decât jumătate din cel social. Dar măcar pentru anul următor este o variantă care trebuie analizată", a explicat Mirela Păunescu.
3. Datoriile societății față de acționari: "O categorie destul de întâlnită, din punctul meu de vedere, și destul de numeroasă în ceea ce privește companiile care fac parte din ea este situația societăților care au pierderi reportate și au capitaluri proprii mici, dar societățile respective au împrumuturi luate de la acționari. De foarte multe ori acționarii respectivi nu mai au nicio speranță sau nu mai au nicio intenție, depinde de la caz la caz, de a-și recupera sumele respective de la societatea în cauză, de la societatea lor de cele mai multe ori. În această situație poate că n-ar fi rău să facă o analiză, profesioniștii, contabilii implicați în firma respectivă cu acționarul și să vadă dacă nu cumva este mai avantajos pentru acele societăți, în acest context, să convertească împrumutul acționar fie în capital social, fie varianta alternativă ca acționarul să încheie un act de renunțare la datoria respectivă. Cu alte cuvinte, datoria va fi recunoscută de către societate pe venituri pentru că este o datorie la care acționarul a renunțat și impactul este că datoria respectivă transformată în venituri va acoperi pierderile reportate din trecut. Este o variantă care trebuie analizată mai ales în cazul societăților, repet care pentru care nu prea mai există speranță în cazul acționarului sau intenția să își recupereze banii respectivi, dar în niște variante care trebuiesc analizate".
4. "Un alt scenariu foarte des întâlnit este scenariul societăților care au rezultate reportate pozitive și nerepartizate; sunt societăți care au lăsat banii în societate, nu și-au luat dividende, nu au distribuit rezultatul reportat ca dividende și toate resursele au rămas la acea societate. Aici, avantajos pentru societate ar fi să reducă rezultatul reportat cât se poate de mult. De ce nu zic la maxim? Pentru că nu întotdeauna această reducere poate fi făcută la maxim, ci este o reducere care trebuie analizată și prin prisma avantajelor și dezavantajelor pe care această distribuire a rezultatelor reportate le poate genera".
Expertul a mai menționat, în cadrul webinarului, că cei care speră să beneficieze de reducerile de impozit ar trebui să îndeplinească condiția capitalului propriu mai mare decât cel social la finele fiecărui an, nu doar în 2020, ci și în 2021, 2022 ș.a.m.d.
Comentarii articol (0)