avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cont 117
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cont 117

Buna

As vrea sa stiu cum se mai lucreaza cu contul 117.
De exemplu pot acoperi pierderea din anii anteriori(debit 117) cu creditul contului 4551 ?
Dar creditul contului 117 cum se mai poate repartiza ?
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 21:09, 7 Martie 2014
Potrivit Ordin 3055/2009:

(7) În contul 117 "Rezultatul reportat" se evidenţiază distinct rezultatul reportat provenit din preluarea la începutul exerciţiului financiar curent, a rezultatului din contul de profit şi pierdere al exerciţiului financiar precedent, precum şi rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile.
249 -
(1) Pierderea contabilă reportată se acoperă din profitul exerciţiului financiar şi cel reportat, din rezerve, prime de capital şi capital social, potrivit hotărârii adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, cu respectarea prevederilor legale. În lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acoperă pierderea contabilă este la latitudinea adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, respectiv a consiliului de administraţie.


Deci pierderea contabila nu se acopera din 455 ci din: profitul exerciţiului financiar şi cel reportat, din rezerve, prime de capital şi capital social, potrivit hotărârii adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, cu respectarea prevederilor legale. Cuvantul cheie este hotararea AGA, in nici un caz nu poate hotara expertul contabil/contabilul/admnistratorul si in nici un caz prin 455.

Tot ordin 3055/2009:

Contul 117 "Rezultatul reportat"
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa rezultatului sau părţii din rezultatul exerciţiului precedent nerepartizat de către adunarea generală a acţionarilor/asociaţilor, respectiv a pierderii neacoperite şi a rezultatului provenit din corectarea erorilor contabile.
Contul 117 "Rezultatul reportat" este un cont bifuncţional.
În creditul acestui cont se înregistrează:
.....
- pierderile contabile ale exerciţiilor financiare precedente, acoperite din prime de capital, potrivit legii (104);
- pierderile contabile ale exerciţiilor financiare precedente, acoperite din rezerve, conform hotărârii adunării generale a acţionarilor/asociaţilor (106);
- pierderile contabile realizate în exerciţiile financiare precedente, acoperite prin reducerea capitalului social, conform hotărârii adunării generale a acţionarilor/asociaţilor (101);
- pierderile contabile înregistrate în exerciţiile financiare precedente, acoperite din rezultatul reportat reprezentând profit, conform hotărârii adunării generale a acţionarilor/asociaţilor (117);


Repartizarea profiturilor nerepartizate din 117 se fac potrivit hotararii AGA. Banui ca va referiti la un SRL. Si atunci potrivit Legii 31/1990:

Art. 194. - (1) Adunarea generală a asociaţilor are următoarele obligaţii principale:
a) să aprobe situaţia financiară anuală şi să stabilească repartizarea profitului net;



Deci AGA este organul care stabileste repartizarea profitului.
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare corecta? loredana.m loredana.m Buna seara, imi poate spune cineva daca este corecta urmatoarea inregistrare contabila: 455=117 117=121? cu aceasta inregistrare as dori sa sting pierderea ... (vezi toată discuția)
Pierdere BICOS BICOS SE POT INCHIDE CONTURILE 117 CU 455? (vezi toată discuția)
Inregistrare in contabilitate a unui computer Barti Maria Barti Maria Buna ziua, la inchiderea exercitiului financiar 2011 o societate comerciala a inregistrat profit in valoare de 5007 lei.adunarea actionarilor a hotarat ca din ... (vezi toată discuția)