Din profit nu se pot face, efectiv achizitii, profitul poate fi repartizat pe diverse destinatii.
Conform Ordin 3055, profitul brut (121) poate fi repartizat doar pentru rezerve legale, iar profitul dupa impozitare, care se regaseste in 117, poate fi repartizat pe urmatoarele destinatii:
Contul 117 „Rezultatul reportat“ este un cont bifuncţional.
"În debitul acestui cont se înregistrează:
– pierderile contabile realizate în exerciţiul financiar încheiat, transferate la începutul exerciţiului financiar următor asupra rezultatului reportat (121);
– profitul contabil realizat în exerciţiile financiare precedente, utilizat ca sursă de majorare a capitalului social, potrivit legii (101);
– profitul net realizat în exerciţiile financiare precedente, şi care se repartizează în exerciţiile financiare următoare pe destinaţiile aprobate de adunarea generală a acţionarilor/asociaţilor, potrivit legii (1068, 117, 446, 457);
– rezultatul nefavorabil provenit din corectarea erorilor contabile, constatate în exerciţiul financiar curent, aferente exerciţiilor financiare precedente (401, 404, 431, 437, 438, 441, 4423, 446, 447, 448, 462 şi alte conturi în care urmează să se evidenţieze corectarea erorilor).
– pierderile legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii, acoperite din rezultatul reportat (149).
Soldul debitor al contului reprezintă pierderea neacoperită, iar soldul creditor, profitul nerepartizat."
Adica, AGA nu poate decide repartizarea profitului net pentru achizitia unui calculator. Poate, eventual, sa decida distribuire pe dividende, iar dupa incasarea dividendelor asociatii sa achizitioneze un calculator, pe care sa-l aduca aport la capitalul social.
Un mijloc fix poate constitui aport in natura la capitalul social, majorandu-l, dar pentru asta trebuie sa apartina asociatilor.