Ieri a fost ultima zi în care datornicii statului au mai putut depune cereri la Fisc pentru a beneficia de amnistia fiscală din OUG 69/2020 și de eșalonarea simplificată la plată din OUG 181/2020. Astfel, începând de astăzi, singurele mecanisme majore care rămân accesibile sunt restructurarea financiară din OG 6/2019 și eșalonarea clasică la plată din Codul de procedură fiscală.
Restructurarea financiară este accesibilă numai pentru firme. Aceasta implică obligațiile principale restante la 31 iulie 2020 și obligațiile accesorii aferente, dacă datornicii n-au cum să acceseze eșalonarea clasică la plată.
Notificarea intenției de a beneficia de restructurare se mai poate depune numai până la sfârșitul lunii
martie 2021. Referitor la cererea de restructurare, aceasta se mai poate depune numai până la finalul lunii
iunie 2021.
Mecanismul este recomandat de
Emanuel Băncilă, partener la Radu și Asociații, celor aflați în dificultate financiară care ar putea fi interesați de facilități diferite de cele implicate de eșalonarea clasică sau simplificată ori de amnistia fiscală. Totodată, e de reținut că restructurarea poate fi unica variantă pentru anumiți datornici.
Eșalonarea clasică la plată este disponibilă permanent pentru datornici. Eșalonarea se acordă pentru o perioadă de până la cinci ani, dar numai dacă se instituie garanții. Fără garanții, mecanismul poate fi valabil maximum șase luni.
Datornicii care pot accesa eșalonarea clasică sunt cei care au creanțe de cel puțin 500 de lei, dacă sunt persoane fizice, sau de cel puțin 5.000 de lei, dacă sunt persoane juridice.
Eșalonarea clasică este recomandată de Emanuel Băncilă în special celor care au datorii mari la stat și care sunt în măsură să constituie garanții. Însă trebuie ținut cont că mecanismul e mai greoi și mai dificil de accesat decât era eșalonarea simplificată.
Amnistia fiscală din OUG 69/2020 și
eșalonarea simplificată din OUG 181/2020 au fost două mecanisme temporare, introduse în contextul crizei coronavirusului. Totuși, Guvernul a obișnuit datornicii cu amnistii din când în când, astfel că nu-i exclus să mai apară și altele pe viitor. Iar, referitor la eșalonarea simplificată, autoritățile deja spun că
iau în calcul ca acest mecanism să fie transformat într-unul permanent.
În altă ordine de idei, trebuie să menționăm că parlamentarii au aprobat recent
o serie de modificări la eșalonarea clasică, acestea urmând să se aplice, dacă vor fi oficializate în timp util, din 2021.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)