ACCES GRATUIT
Brexit
Românii ar putea să nu mai beneficieze de tarife reduse de roaming în UK, de la 1 ianuarie
Pentru că perioada de tranziție, în care regulile Uniunii Europene (UE) se mai aplică Marii Britanii, se termină la finalul lunii curente, anumite avantaje de care beneficiază cetățenii UE în Regat vor dispărea de la 1 ianuarie 2021. Printre acestea, discutăm și de regulile care permit folosirea telefoniei mobile, prin roaming, la același tarif ca în România, avertizează Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații (ANCOM). Astfel, cei care vor călători în Marea Britanie, de la anul, trebuie să fie atenți la tarifele de roaming pe care le vor percepe operatorii de telefonie mobilă.
Articolul continuă mai jos
„
Începând cu data de 1 ianuarie 2021, reglementările europene privind «Roam like at home» (RLAH) nu mai sunt obligatorii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), ca urmare a încheierii perioadei de tranziție după retragerea acestei țări din Uniunea Europeană. Tarifele de roaming în Marea Britanie vor fi stabilite în continuare în condiții comerciale. ANCOM recomandă utilizatorilor români care vor călători în Marea Britanie să verifice în prealabil la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile”, avertizează ANCOM,
într-un comunicat publicat astăzi.
Cu alte cuvinte,
furnizorii de telefonie mobilă vor fi liberi să stabilească tarife de roaming mai mari decât cele naționale pentru românii care vor călători în Marea Britanie. Bineînțeles, nimic nu îi oprește pe operatori să mențină tarife preferențiale de roaming, însă acest lucru nu mai e obligatoriu.
Tarifele de roaming din Spațiul Economic European, cunoscute și ca „
Roam like at home”, îi permit unui cetățean UE care călătorește în țările din acest spațiu (cele ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda și Lichtenstein) să beneficieze de aceleași tarife de telefonie mobilă (prin roaming) de care beneficiază în țară, în afara propriei rețele. Singura condiție e ca utilizarea acestui avantaj să fie rezonabilă - de exemplu, utilizatorul să nu încerce să folosească roaming-ul, permanent, dacă se mută într-un alt stat al UE.
Perioada de tranziție de după retragerea Marii Britanii din UE se va încheia la 1 ianuarie 2021. De la acel moment, regulile și drepturile care sunt stabilite de reglementările UE nu se vor mai aplica în Regatul Unit. Indiferent de cum vor evolua lucrurile (de exemplu, dacă va exista un acord între Marea Britanie și UE, care să stabilească viitoarele relații, inclusiv comerciale sau privitoare la transporturi), situația în Marea Britanie, pentru cetățenii UE, va fi diferită de cum a fost cât timp aceasta era membră a Uniunii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)