Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante subiecte ale dimineţii.
Infrastructura rămâne un vis neîmplinit. Nici în 2020 România nu a trecut de 1.000 de km de autostradăInfrastructura rămâne un vis frumos al României, care tot întârzie să devină realitate. Din ce cauză? Ni se spune că din lipsă de bani, dar în realitate este vorba despre incompetență, despre interese meschine de grup și multă, prea multă birocrație. Noroc cu alegerile că am mai bifat câțiva kilometri de autostradă anul acesta, ce-i drept, destul de puțini. Nici în acest an nu trecem de o mie de kilometri de autostradă.
În săptămâna de dinaintea alegerilor parlamentare, șefii din Transporturi au tăiat panglica pentru 31 de kilometri de șosea de mare viteză.
Șoferii au primit undă verde să circule pe 20 de kilometri din centura Bacăului, din care 16 sunt construiți la nivel de autostradă - primii de acest fel din Moldova, dar și pe 15 kilometri din autostrada Sebeș-Turda. Rețeaua de drumuri rapide a României a ajuns astfel să numere 904 kilometri. Chiar și așa, tot suntem cu mult în urma ungurilor sau a polonezilor. Ei au sărit peste borna de 900 de kilometri de autostradă în 2008, respectiv 2011.
Surse: Alocațiile cresc cu 10% din ianuarie, punctul de pensie cu 8% din septembrieGuvernul are de gând să majoreze alocațiile cu 10 la sută de la 1 ianuarie și cu alte zece procente din luna august, iar punctul de pensie va crește cu 8 la sută, dar din luna septembrie, au declarat surse politice pentru Digi24.ro.
Veniturile bugetarilor (sporuri, indemnizații, salarii etc.) vor fi plafonate pentru o perioadă de 2-3 luni, timp în care se va face o analiză, întrucât în momentul de față sunt discrepanțe între banii pe care îi primesc bugetarii.
În ceea ce-i privește pe profesori, majorarea de salarii promisă va fi și ea amânată, probabil până în decembrie 2021
UE și China, aproape de un acord istoric după 7 ani de negocieri. Ce prevede înțelegerea și care sunt promisiunile BeijinguluiDupă mai bine de 7 ani de negocieri, Uniunea Europeană și China sunt aproape de a semna un acord privind investițiile. Acordul va îmbunătăți accesul pe piață chineză al investitorilor europeni și ar asigura accesul companiilor chineze pe piețele europene. Potrivit mai multor surse, înțelegerea ar putea fi anunțată oficial chiar miercuri, scrie Politico.
Potrivit diplomaților europeni, UE și China intenționează să încheie acordul anul acesta „în principiu” la o conferință video la nivel înalt între președintele chinez Xi Jinping și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European Charles Michel și cancelarul german Angela Merkel, care va avea loc probabil miercuri.
Acordul UE-China privind investiţiile ar garanta că firmele europene prezente în China pot concura cu cele chineze în condiţii de egalitate. De asemenea, documentul ar asigura accesul companiilor chineze pe pieţele europene.
Comentarii articol (0)