4,5 milioane de lei, noul plafon pentru aplicarea sistemului de TVA la încasare. De azi, vorbim practic de dublare a plafonului valabil până la 31 decembrie anul trecut. Sistemul de TVA la încasare poate fi aplicat, așadar, de către contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA, cu activitate în România, a căror cifră de afaceri în anul calendaristic anterior a fost de până în 4,5 milioane de lei. Modificarea a fost adusă prin Legea nr. 296/2020.
Baza de impozitare a TVA-ului poate fi ajustată în cazul facturilor neîncasate în 12 luni de la persoanele fizice. Vorbim de o noutate adusă tot de Legea 296 și care se aplică de astăzi. Ajustarea se poate face în cinci ani de la data de 1 ianuarie a anului de după cel în care a intervenit termenul de plată sau al emiterii facturii, însă numai dacă prestatorul de servicii sau comerciantul dovedesc faptul că s-au luat măsuri pentru recuperarea datoriilor.
Alte noutăți legislative privind TVA-ul recent apărute, care, poate, ți-au scăpat:
- deducerea TVA este posibilă, după prescripție, și la primirea facturilor de corecție emise din propria inițiativă;
- taxarea inversă se aplică de-acum pentru o nouă operațiune: livrarea de gaze naturale către comercianți persoane impozabile stabilite în România;
- în decursul anului trecut au apărut mai multe aspecte legislative noi ce țin de aplicarea TVA-ului, dar și mai multe decizii date de Curtea de Justiție a UE în materia TVA-ului (dreptul la deducere, rambursări, TVA-ul la rezilierea unor contracte ș.a.) - le găsești sintetizate aici.
În fine, reamintim aici și că regula temporară stabilită anul trecut pentru rambursarea TVA-ului, cu control ulterior adică, se mai aplică și anul acesta până la finalul lunii martie. De asemenea, trebuie punctat că anul acesta nu se aplică TVA-ul redus (de 5%) pentru locuințele mai scumpe de 450.000 de lei, așa cum stabilise Parlamentul anul trecut, ci abia de anul viitor (detalii despre amânarea măsurii, aici).