În contextul economic actual, generat de pandemia de coronavirus, Guvernul a stabilit, printr-o ordonanță oficializată în ultima zi din anul trecut, o serie de măsuri fiscal-bugetare. Printre acestea se numără amânarea datei de la care se aplică taxa pe valoarea adăugată (TVA) de 5% pentru locuințe mai scumpe, de la care se acordă 500 de euro pentru educația copiilor sau de la care se modifică radical sistemul de ajutoare sociale.
Iată care sunt cele mai importante amânări de termene cuprinse în OUG 226/2020,
ale cărei prevederi se aplică, în principal, din prima zi a lui 2021.
Aplicarea TVA-ului de 5% și la locuințe mai scumpeO primă amânare stabilită de Guvern prin acest OUG vizează modificarea prevederilor legale pentru aplicarea cotei de taxă pe valoarea adăugată de 5% la vânzarea de locuințe. Mai exact, cota redusă de TVA nu se va aplica și pentru locuințele de până la 140.000 de euro de la 1 ianuarie 2021, așa cum se stabilise anterior, ci de la începutul lui 2022.
Acordarea sumei de 500 de euro pentru educația copiilorAlt termen de aplicare amânat este cel ce vizează acordarea copiilor născuți după data de 9 februarie 2011 a unei sume de 500 de euro, ca bani de educație, măsură stabilită de Legea educației. Spre deosebire de cota redusă de TVA pentru locuințele mai scumpe, acordarea celor 500 de euro este amânată încă din 2013.
Ordonanța publicată pe 31 decembrie 2020 stabilește că nici cupoanele sociale, destinate sprijinirii educației timpurii și promise tot prin Legea educației, nu se vor acorda în 2021.
Apariția venitului minim de incluziuneÎn primăvara lui 2021 ar fi trebuit să aibă loc modificarea radicală a sistemului ajutoarelor sociale, dar, prin apariția acestei ordonanțe, termenul a fost amânat până la 1 aprilie 2022. Schimbările amânate vor reuni venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei într-unul singur: venitul minim de incluziune.
De fapt, venitul minim de incluziune va reprezenta un sprijin financiar acordat de stat familiilor şi persoanelor singure pentru asigurarea unui nivel de trai minimal. Totodată, acesta va ajuta la prevenirea sărăciei în rândul copiilor şi la stimularea participării lor în sistemul de educaţie.
Plafonarea punctului-amendă se prelungeșteAmânarea momentului în care punctul-amendă se calculează în raport cu salariul minim (10% din acesta) este, de fapt, o veste bună pentru șoferi. Concret, asta înseamnă că amenzile rutiere nu cresc nici anul acesta, deoarece valoarea punctului-amendă se păstrează la 145 de lei.
Dotarea cu aparate de marcat și amenzile pentru neconectarea lor la sistemul FisculuiO altă amânare adusă de ordonanța oficializată recent vizează dotarea automatelor comerciale cu case de marcat. Mai exact, firmele care dețin astfel de automate au un răgaz suplimentar de un an pentru a face asta.
Suplimentar, ordonanța prevede că
sancțiunile pentru neconectarea aparatelor de marcat la sistemul de monitorizare al Fiscului nu se aplică de la începutul anului, așa cum rămăsese, ci din aprilie 2021.
Comentarii articol (0)