Noutăţi care se aplică din acest an
O modificare adusă Codului de procedură fiscală de Legea nr 295/2020, oficializată în Ajunul Crăciunului, vizează durata efectuării situaţiei fiscale, care a fost redusă de la 365 de zile la 270 zile. Pentru a se consemna data începerii verificării situaţiei fiscale, se semnează un proces-verbal de constatare atât de către organul fiscal, cât şi de persoana fizică verificată şi se înregistrează la registratura organului fiscal.
Altă schimbare adusă de Legea 295, amintită anterior, este legată de locul de desfăşurare al verificării fiscale. Dacă în forma anterioară, Codul de procedură prevedea că verificarea se poate face, la cerere, şi la domiciliul contribuabilului sau la domiciliul/sediul persoanei care îi acordă asistenţă de specialitate sau juridică, din acest an, această cerere trebuie să fie una justificată:
- în sensul în care persoana verificată este în imposibilitate fizică de a se deplasa;
- sau dacă domiciliul/sediul persoanei care îi oferă asistenţă de specialitate sau juridică reprezintă şi sediul său profesional.
O altă modificare importantă adusă pe final de an Codului de procedură fiscală prevede că dacă, în urma verificării situaţiei fiscale a unui contribuabil, se constată folosirea unor documente false pe stabilirea bazei de impozitare se vor sesiza organele de urmărire penală.
Drepturile contribuabililor în cazul inspecţiilor fiscale
Înainte de începerea verificării fiscale, contribuabilul trebuie să fie înştiinţat, printr-un aviz de verificare ce trebuie trimis, în scris, cu cel puţin 15 zile înainte de data efectivă de începere a verificării fiscale.
Acest aviz de verificare trebuie să conțină următoarele menţiuni, potrivit Codului de procedură fiscală:
- temeiul juridic al verificării;
- data de începere a verificării;
- perioada ce urmează a fi supusă verificării;
- posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării;
- locul desfăşurării verificării şi persoana de contact la care se va prezenta contribuabilul;
- informaţiile şi înscrisurile relevante pentru verificare;
- solicitarea de depunere a declarației de patrimoniu și de venituri.
Cel verificat are dreptul de fi asistat în cadrul verificărilor de un avocat, un specialist în fiscalitate sau de orice altă persoană consideră că îl poate ajuta cu asistenţă juridică sau de specialitate. De asemenea, beneficiază și de protecția pe linia secretului fiscal.
Un alt drept al contribuabilului este acela de a fi informat pe parcursul desfăşurării verificării fiscale asupra constatărilor rezultate - aici este foarte important sprijinul acordat de un avocat sau un specialist în fiscalitate, pentru că inspectorii fiscali au tendința să ignore acest drept al contribuabilului verificat (cel puțin, din experiența controalelor la firme).
Dacă cel verificat are o problemă cu rezultatul verificării fiscale, poate contesta decizia de impunere emisă de organul de verificare fiscală. Contestaţia se depune în scris, în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei de impunere emisă în urma controlului, la organul fiscal emitent al actului atacat.
Contribuabilului verificat îi este recomandat să colaboreze cu organul fiscal la constatarea stărilor de fapt fiscale, să dea informații, să prezinte documente relevante și orice informații consideră relevante pentru stabilirea situației sale fiscale.
Obligaţiile contribuabililor în cazul inspecţiilor fiscale
Codul de procedură fiscală prevede şi o serie de obligaţii ce trebuie respectate de către contribuabilii care sunt vizaţi de o inspecţie fiscală:
- contribuabilii trebuie să se prezinte la locul, data şi ora precizate în avizul de verificare şi să furnizeze toate informaţiile necesare pentru determinarea stării de fapt fiscale;
- la cererea organului fiscal, cei verificați trebuie să pună la dispoziția inspectorilor registrele, evidenţele, documentele de afaceri, precum şi orice alte înscrisuri relevante pentru clarificarea stării de fapt fiscale;
- trebuie să le permită inspectorilor efectuarea cercetărilor la faţa locului, indiferent de locul unde se desfăşoară controlul - totuși, se poate refuza intrarea în domiciliu sau în reşedinţă, care se poate face forțat numai dacă un judecător a autorizat acest lucru.
Comentarii articol (3)