Conform datelor furnizate de Inspecția Muncii, la finalul anului 2020 avem mai puține contracte de muncă pe perioadă nedeterminată și cu normă întreagă, dar și cu aproape 40.000 de salariați activi mai puțin față de luna martie 2020.
În februarie 2020, înaintea declarării stării de urgență pe teritoriul României, la nivel național erau 5.750.786 de salariați și 6.523.549 de contracte de muncă, repartizate astfel:
- 5.996.615 - perioadă nedeterminată;
- 526.934 - perioadă determinată;
- 5.563.845 - cu normă întreagă;
- 959.704 - cu timp parțial.
Observăm că la debutul pandemiei existau 772.763 de contracte de muncă în plus față de numărul total al salariaților, iar acest număr reprezintă salariații care au cel puțin două contracte de muncă, încheiate cu un alt angajator sau cu același, conform art. 35 alin (1) din Codul muncii. La sfârșitul lunii decembrie 2020, numărul celor care au cel puțin două contracte de muncă a scăzut la 767.265, diferența nefiind semnificativă (5.498).
Nu putem spune același lucru în privința modificării numărului de contracte de muncă încheiate pe perioadă determinată, acesta fiind cu 16.248 mai mare în comparație cu cel înregistrat la începutul lunii martie 2020.
Reamintim că încheierea unui contract individual de muncă perioadă determinată este posibilă numai în situațiile limitativ și expres prevăzute de lege, respectiv:
- înlocuirea unui salariat în cazul suspendării contractului său de muncă, cu excepția situației în care acel salariat participă la grevă
- creșterea și/sau modificarea temporară a structurii activității angajatorului
- desfășurarea unor activități cu caracter sezonier
- în situația în care este încheiat în temeiul unor dispoziții legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fără loc de muncă
- angajarea unei persoane care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinește condițiile de pensionare pentru limită de vârstă
- ocuparea unei funcții eligibile în cadrul organizațiilor sindicale, patronale sau al organizațiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului
- angajarea pensionarilor care, în condițiile legii, pot cumula pensia cu salariul
- în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale ori pentru desfășurarea unor lucrări, proiecte sau programe.
În același timp a crescut și numărul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, acesta fiind în prezent de 1.096.120, de la 959.704 în februarie 2020.
Putem presupune că o mare parte dintre aceste contracte de muncă cu timp parțial sunt ale salariaților care cumulează două sau mai multe contracte de muncă, însă în lipsa unor date suficient de clare, diferența de 136.414 contracte de muncă cu timp parțial poate fi atribuită unor salariați care au un singur raport de muncă, iar acela nu este cu normă întreagă.
Toate aceste date conduc la concluzia că, deși nu avem o diferență foarte mare în privința numărului de contracte de muncă și al salariaților activi, avem o creștere a raporturilor de muncă pe perioadă determinată și cu timp parțial.
Notă: Datele au fost furnizate de Inspecția Muncii.
Comentarii articol (0)