Pentru a completa cadrul legislativ și pentru a permite solicitarea efectivă a banilor prevăzuți de OUG 220/2020, autoritățile au publicat, în Monitorul Oficial 17/2021, Ordinul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă nr. 2/2021, care conține procedura de acordare.
Ordinul stabilește că, pentru a primi banii de la stat, angajatorii trebuie să încheie o convenție cu agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, dar nu mai târziu de data de 1 septembrie 2021.
Pentru asta, ei vor transmite electronic, în baza unei semnături electronice, o cerere, la care vor fi atașate și următoarele documente:
- declarație pe propria răspundere, dată prin reprezentantul legal, din care să rezulte că angajatorul nu se află în faliment, dizolvare, lichidare sau are activitățile suspendate sau sunt impuse asupra lui restricții din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2;
- actele de identitate ale șomerilor încadrați în muncă, în copie;
- actele în baza cărora au fost încadrați în muncă șomerii.
Banii se acordă angajatorilor lunar, de la data încheierii convenției menționate mai sus, proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna respectivă de persoanele încadrate în muncă.
De asemenea, pentru verificarea și decontarea sumelor lunare, angajatorii trebuie să depună electronic, până la data de 25 a lunii următoare lunii pentru care solicită aceste sume, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene un tabel nominal cu șomerii angajați, însoțit de pontajul și statul de plată pentru luna respectivă semnat de salariați.
OUG 220/2020 prevede că, pentru angajarea șomerilor în vârstă de peste 50 de ani care au fost concediați în timpul stării de urgență sau în timpul stării de alertă (pentru că li s-au desființat locurile de muncă), pentru tinerii șomeri între 16 și 29 de ani și pentru cetățenii români care au fost concediați în străinătate și s-au întors în România, dar care trebuie să se încadreze la una dintre cele două categorii de vârstă amintite, statul acordă un ajutor financiar angajatorilor.
Acesta reprezintă 50% din salariul brut, maximum 2.500 de lei, pentru fiecare astfel de șomer angajat în perioada 1 ianuarie - 1 septembrie 2021, timp de 12 luni.
Comentarii articol (0)