De mai bine de un an, apele pietei de avocatura din Romania sunt cel putin agitate. Interesul in crestere pentru Romania al investitorilor straini, dar si dezvoltarea afacerilor locale, a alimentat conturile consultantiilor de business. Tot mai multe tranzactii au loc pe piata romaneasca, iar avocatii sunt implicati in mai toate dintre acestea. Ca urmare, piata a ajuns anul trecut la 100 de milioane de euro, potrivit unor estimari, mult peste nivelul din 2004.
O crestere de care au profitat pana acum indeosebi societatile autohtone de avocatura. Potrivit unui top realizat de Ziarul Financiar, doar trei dintre primele zece firme de profil de pe piata romaneasca sunt straine. Insa aceasta situatie nu va dura mult.
Apropiata aderare la Uniunea Europeana si fluxul ridicat de investitori straini atrasi ca de un magnet de afacerile din Romania nu-i puteau lasa indiferenti pe avocatii de top. Dintre marile firme internationale de avocatura - asa-numitul Magic Circle (Allen & Overy, Clifford Chance, Linklaters, Freshfields Bruckhaus Deringer si Slaughter May) - doar Linklaters avea birou la Bucuresti.
Saptamana trecuta, insa, Clifford Chance a anuntat ca s-a asociat cu Badea, Georgescu & Asociatii, una dintre societatile de calibru de pe piata romaneasca. Iar venirea Clifford Chance in Romania nu este decat cireasa de pe tort, dupa o perioada tumultoasa in care au avut loc divizari de firme, fuziuni, achizitii sau noi intrari pe piata.
Mai mult, deschiderea unui birou Clifford Chance in Romania ar putea fi declicul pe care-l asteptau si principalii sai competitori. „Desi nu avem semnale in acest sens, ne asteptam ca venirea celei mai mari firme de avocati sa atraga atentia si altor firme globale asupra pietei“, spune Daniel Badea, Managing Partner al biroului Clifford Chance din Romania.
Badea, Georgescu si Asociatii este o firma relativ tanara, fondata in 2002 de Daniel Badea - care lucrat pentru Linklaters in Romania - si de sotia sa, Nadia Georgescu, care activat in echipa KPMG si apoi in firma de avocatura Georgescu, Nemoianu & Salcianu, asociata firmei internationale de consultanta. „Alaturarea a venit ca urmare a relatiei profesionale excelente pe care am avut-o cu Clifford Chance in ultimii cinci ani“, isi justifica Badea decizia.
Insa intensificarea concurentei a avut, totodata, un rol la fel de important. Pe piata romaneasca, pe langa cei de la Linklaters, mai sunt prezente si alte firme straine de avocatura, precum Salans, Schoenherr sau Gide Loyrette Noel. In ultimul an, pe piata au mai intrat austriecii de la Wolf Theiss si cei de la CHSH Cerha Hempel Spiegelfeld Hlawati, adusi de valul investitorilor austrieci in Romania. Dar nici avocatii romani nu au stat cu mainile in san.
Anul trecut, o echipa solida a parasit Musat si Asociatii - una dintre cele mai mari societati de profil din Romania - pentru a forma Tuca si Asociatii, devenita la inceputul acestui an, dupa cooptarea lui Gabriel Zbarcea (si el fost avocat la Musat si apoi presedinte al AVAS), Tuca Zbarcea si Asociatii.
Mai apoi, echipele conduse de Calin Zamfirescu, pe de-o parte, si Ioana Racoti si Catalin Predoiu, pe de alta parte, au decis sa-si uneasca fortele in societatea Zamfirescu Racoti Predoiu. La inceputul acestui an, doua firme internationale - CMS Cameron McKenna LLP si Hayhurst Robinson - ambele cu afaceri pe piata romaneasca, au decis sa fuzioneze.
Ba mai mult, unii dintre romani s-au hotarat, la randul lor, sa devina jucatori internationali. Saptamana trecuta, casa de avocatura Bostina si Asociatii (numarul doi pe piata, in functie de cifra de afaceri comunicata catre ZF) a anuntat ca a achizitionat firma elvetiana de consultanta juridica Westdin, valoarea tranzactiei fiind de peste 500.000 de euro. Bostina avea deja sucursale la Viena si Nicosia.
Iar seria tranzactiilor va continua. „Chiar si in lipsa acestora (a marilor actori de pe piata internationala a avocaturii - n.r.) concurenta pe piata este destul de ridicata“, recunoaste Daniel Badea. Pe o piata dominata inca de marile case de avocatura autohtone, firmele straine vor incerca sa se impuna totusi. „Cred ca va fi o concurenta din ce in ce mai stransa atat in ce priveste clientii, cat si avocatii buni“, crede Daniel Badea.
Insa vor ramane si actorii locali. Ion Nestor, liderul celei mai importante societati de profil din Romania - Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) - declara in acest an pentru BUSINESS Magazin ca firmele autohtone au devenit suficient de experimentate si de complexe, profitand, ce-i drept, si de lipsa de interes de pana acum a strainilor. In acelasi timp, Ion Nestor spunea ca NNDKP era deja o firma prea mare pentru a fi asimilata de o retea internatiomnala.
Ce sanse au insa concurentii locali, care nu vor fuziona cu o casa de avocatura straina? In primul rand, parteneriatele cu firme internationale si/sau afilierile la diverse retele de firme de consultanta. NNDKP, de exemplu, este membru a World Services Group - o asociatie mondiala a furnizorilor de servicii pentru afaceri - si fondator al South East Europe Legal Group (SEE Legal). Voicu si Filipescu are o asociere exclusiva cu reteaua Squire, Sanders & Dempsey LLP.
O alta solutie poate fi crearea unui brand puternic. Cel mai clar exemplu este Musat si Asociatii, care, desi a pierdut in primavara anului trecut mai bine de jumatate din parteneri si peste 20 de avocati, a ramas in topul firmelor de avocatura.
Si, bineinteles, nu in ultimul rand, casele de avocatura isi pot cauta cumparatori. Caz in care consultantii ar putea avea nevoie, la randul lor, de consultanti.
Comentarii articol (0)