Cei ce vor să se căsătorească în acest an pot organiza ceremonia de cununie civilă și în afara primăriei sau altor clădiri, adică se pot căsători și în grădini publice, parcuri, pe plaje și în alte locuri situate în aer liber.
Totuși, persoanele care vor să organizeze o astfel de ceremonie de căsătorie trebuie să știe că vor fi nevoite să obțină, înainte de a o organiza, aprobarea primarului din localitate.
Poți împuternici un avocat pentru a-ți ridica certificatul de căsătorie de la autorități
Persoanele care au nevoie să își ridice certificatele de naștere sau de căsătorie ori certificatul de cazier judiciar pot să îi ceară acest lucru și unui avocat, acordându-i acestuia o împuternicire avocațială în acest sens.
Până în toamna lui 2020, era posibilă ridicarea unor astfel de documente, de către o altă persoană decât cea vizată de ele, doar dacă exista o procură notarială.
Ce trebuie să facă cei ce vor să se căsătorească în 2021
Cei care vor să se căsătorească în România trebuie să facă o declarație, în acest sens, la primărie. Mai exact, e vorba de primăria din localitatea în care cel puțin unul dintre soți are domiciliul sau reședința.
Pe lângă declarația amintită mai sus, trebuie duse la primărie mai multe alte documente. Potrivit HG 64/2011 pentru aprobarea Metodologiei cu privire la aplicarea unitară a dispozițiilor în materie de stare civilă, cei care vor să se căsătorească vor trebui să depună următoarele acte:
- actul de identitate, în original și în copie;
- certificatul de naștere, în original și în copie;
- un certificat medical privind starea sănătăţii, valabil 14 zile calendaristice de la data emiterii, care trebuie să conţină menţiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători;
- dacă unul dintre soți a mai fost căsătorit anterior, trebuie aduse și documentele în original și copie, traduse și legalizate, dacă e cazul, din care să reiasă că a fost desfăcută căsătoria anterioară și că persoana se poate căsători din nou (un act de divorț sau un certificat de deces al fostului soț, în funcție de situație);
- declarație din care să rezulte că cei doi soți nu cunosc niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei.
- dovada eliberată de misiunea diplomatică sau oficiul consular ale ţării ai cărei cetăţean e viitorul soț străin, din care să rezulte că sunt îndeplinite condițiile de fond cerute de legea sa națională și nu există impedimente pentru încheierea căsătoriei în România;
- cetăţenii statelor cu care România a încheiat tratate, convenţii sau acorduri de asistenţă juridică în materie de stare civilă pot prezenta, în locul dovezilor emise de reprezentanţele diplomatice, documente eliberate de autorităţile competente ale statului de cetăţenie, datate recent (maximum trei luni de la emitere) ori care au prevăzut, în conţinut, termenul de valabilitate;
- cetăţenii statelor care nu au misiune diplomatică ori oficiu consular acreditat în România şi care sunt în imposibilitatea de a obţine dovada pot prezenta o declaraţie dată pe propria răspundere, autentificată de un notar public, din care să rezulte că viitorul soţ, cetăţean străin sau apatrid (fără cetățenia vreunui stat), nu este căsătorit şi îndeplineşte condiţiile de fond cerute de legea sa naţională pentru încheierea căsătoriei în România.
Pe de altă parte, dacă provin din state terțe Uniunii Europene sau Spațiului Economic European, dovada identității se va face prin intermediul pașaportului, pe care să fie aplicată viza de intrare pe teritoriul României (viza trebuie să fie valabilă atât la data depunerii declarației de căsătorie, cât și la data oficierii căsătoriei).
Apatrizii își pot dovedi identitatea cu pașaportul emis în baza Convenției privind statutul apatrizilor din anul 1954, însoțit de permisul de ședere temporară sau permanentă, după caz.
Totodată, la prezentarea actelor de mai sus, se face și declarația de căsătorie. Din acel moment, începe să curgă un termen de zece zile (în care sunt incluse atât ziua când a fost făcută declarația de căsătorie, cât și ziua în care se oficiază căsătoria). La expirarea acelui termen, se consideră că a fost încheiată căsătoria.
Notă: În unele orașe din România, cetățenii români au posibilitatea de a-și programa online data și ora la care se va oficia căsătoria lor civilă, prin intermediul aplicațiilor electronice puse la dispoziție de primării.
Comentarii articol (0)