Majoritatea regulilor temporare stabilite de autorități anul trecut, în contextul epidemiei de coronavirus, rămân valabile la trecerea în 2021. Cel puțin atât timp cât starea de alertă se prelungește, ele trebuie aplicate mai departe în relațiile de muncă dintre angajator și salariații proprii.
1. Măsurarea temperaturii și purtarea măștii faciale la birouÎn timpul stării de alertă, angajatorul este obligat să desemneze o persoană responsabilă de
măsurarea temperaturii tuturor persoanelor care intră în sediul firmei, așa cum s-a stabilit prin Ordinul Ministerului Muncii 3.577/2020.
Asta înseamnă atât salariații proprii, cât și
orice altă persoană străină, inclusiv
inspectorii de stat veniți în control. De principiu, cei care au febră mai mare de 37,3°C și/sau simptome specifice coronavirusului n-au voie să intre și să rămână la sediu.
În același timp, salariații sunt obligați, atât cât stau la birou, să poarte masca facială de protecție, potrivit Ordinului Ministerului Sănătății 874/2020. Prin excepție, în funcție de evaluarea riscului făcută de medicul de medicia muncii al angajatorului,
pot scăpa de portul măștii anumiți salariați (cei care stau singuri într-un birou, cei care au boli ce le afectează capacitatea de oxigenare, printre alții).
2. Necesitatea folosirii muncii la distanță și o facilitate fiscală nouăTrecerea salariaților
pe telemuncă (Legea 81/2018) sau pe munca la domiciliu (Codul muncii) este obligatorie acolo unde este posibilă, în timpul stării de alertă, conform celei mai recente hotărâri de prelungire a stării de alertă (3/2021). Iar acolo unde această trecere nu-i posibilă, marii angajatori (cei care au peste 50 de salariați) sunt obligați să impună un program de lucru decalat. Practic, această obligație a angajatorilor este impusă de mai multe luni, fiind preluată prin fiecare nouă hotărâre de prelungire a stării de alertă.
În acest context, trebuie amintit despre ajutorul indirect introdus recent de autorități prin Legea 296/2020. Angajatorii
pot da lunar telesalariaților bani pentru cheltuielile lor curente (utilități, mobilier, echipamente), în limita a 400 de lei pe lună, fără a plăti la stat impozit pe venit și contribuții sociale la pensii și sănătate. Regula se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021. În plus, aceste cheltuieli devin deductibile pentru plătitorii de impozit pe profit.
Tot aici, e bine de amintit un avertisment al specialiștilor referitor la telemunca din afara țării - această activitate
poate expune firma la anumite riscuri, așa că orice decizie în acest sens ar trebui luată de comun acord.
3. Facilități fiscale la testarea și vaccinarea salariațilorDincolo de banii netaxabili pentru telemuncă, mai este un ajutor indirect demn de menționat, introdus tot prin Legea 296/2020. Este vorba de
o facilitate fiscală introdusă pe finalul anului trecut, care între timp a fost extinsă.
Mai precis, în octombrie 2020 s-a stabilit că cheltuielile angajatorului cu testarea pentru coronavirus a salariaților, pe timp de stare de alertă sau de urgență, sunt scutite de impozit și de contribuțiile sociale pentru pensii și sănătate.
Ulterior, această facilitate a fost extinsă, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021, pentru a acoperi orice fel de testare epidemiologică, nu doar testările pentru coronavirus. Totodată, este inclusă și vaccinarea la această facilitate. Pe deasupra, scutirea de impozit și contribuții la pensii și sănătate a devenit valabilă permanent, nu doar în timpul stării de alertă sau de urgență.
4. Ajutoarele de stat disponibile, care te ajută să-ți păstrezi salariațiiAnumite
ajutoare directe pentru angajatori, care să-i ajute să ducă mai ușor povara costurilor salariale, sunt valabile și în prima jumătate a anului 2021. Practic, deși acestea erau inițial pentru anul 2020, valabilitatea lor a fost extinsă până în iunie 2021.
Fără a intra prea mult în detalii, aceste ajutoare sunt subvenționarea șomajului tehnic în domeniile de activitate cu restricții impuse de autorități (
inclusiv în cazul unei eventuale reveniri a stării de urgență), indemnizația Kurzarbeit pentru reducerea programului de lucru, decontarea parțială a salariilor anumitor șomeri angajați până la 1 septembrie 2021 și decontarea parțială a salariilor lucrătorilor sezonieri angajați.
5. Recuperarea costurilor salariale cu liberele părințilorAtât timp cât epidemia de coronavirus duce la restricționarea prezenței elevilor în școli (cei care au până la 12 ani sau, dacă au dizabilități, până la 26 de ani), părinții lor pot cere angajatorului libere plătite în baza OUG 147/2020. Așa cum explicam acum câteva luni, marea diferență între această ordonanță și celălalt act normativ care permite părinților să ceară libere plătite (Legea 19/2020, care se referă la alte situații extraordinare în care prezența fizică în școli este limitată) este că,
în baza ordonanței, angajatorii pot cere lunar la stat decontarea integrală a banilor plătiți pentru salariați (sumele nete și taxele aferente).
Important! Cea mai recentă prelungire a stării de alertă ține momentan până pe 11 februarie 2021. Însă asta doar pentru că Guvernul o poate prelungi doar cu câte 30 de zile. Sunt șanse mari ca starea de alertă să fie prelungită cel puțin până spre mijlocul anului curent.