Legitimație ONPCSB - față
Legitimație ONPCSB - verso
Pentru a se preveni acțiunile de spălare a banilor și finanțare a terorismului, legislația apărută în 2019 stabilește o serie de reglementări în acest sens. Concret, a apărut obligația de a raporta la ONPCSB tranzacțiile în numerar în lei sau valută și care sunt de cel puțin echivalentul în lei a sumei de 10.000 de euro. De fapt, obligația a fost extinsă pentru entitățile raportoare, din moment ce, înainte, limita era de 15.000 de euro.
Apoi, legea a adus și prevederi actualizate în domeniu pentru cunoașterea clientelei și raportarea tranzacțiilor. Astfel, înainte de a începe o relație sau a face o tranzacție, companiile sunt obligate să ia niște măsuri-standard pentru cunoașterea clientelei (unele pot fi stabilite chiar de către autorități).
Asta înseamnă să afle identitatea clienților și să o verifice din surse credibile, dar și să afle (și să verifice, în mod rezonabil) identitatea beneficiarului real al clientului, adică a persoanei care deține sau controlează clientul sau în numele căreia acționează acesta.
Apoi, există tranzacții, vorbim aici inclusiv de cele în numerar, care implică obligația de a face raportări la autorități. Astfel, vor trebui să facă raportări entitățile care comercializează bunuri sau prestează servicii, dacă fac tranzacții în numerar de cel puțin 10.000 de euro.
În plus, există obligația de a raporta tranzacțiile în numerar de minimum 10.000 de euro, indiferent dacă acestea sunt în lei sau în altă monedă, și în cazul tranzacțiile suspecte, care trebuie raportate autorităților înainte de a fi făcute (de exemplu, în cazuri de furt).
Sunt considerate entități raportoare, potrivit legislației momentului, instituții de credit, furnizori de servicii de jocuri de noroc, auditori, experți contabili, contabili autorizați, cenzori și persoane care acordă consultanță fiscală, financiară, de afaceri sau contabilă, notari, avocați, executori, în anumite situații, agenții imobiliari, precum și alte entități și persoane fizice care comercializează, ca profesioniști, bunuri sau prestează servicii, dacă efectuează tranzacții în numerar a căror limită minimă este echivalentul în lei a 10.000 de euro (indiferent dacă e o singură tranzacție sau mai multe).