- înainte de realizarea operațiunilor, dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri de cel puțin 300.000 de lei sau dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri sub acest plafon, dar optează pentru regimul normal de TVA;
- în zece zile de la sfârșitul lunii în care se atinge o cifră de afaceri de cel puțin 300.000 de lei, dacă acest lucru se întâmplă în cursul anului calendaristic;
- la optarea pentru regimul normal de TVA, dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este sub 300.000 de lei.
În a doua și în a treia situație, contribuabilul depune la ANAF declarația de mențiuni (se completează rubrica cu datele privind vectorul fiscal - secțiunea dedicată TVA-ului).
În toate trei situațiile, documentul necesar se depune fie la registratură, fie prin poștă, cu confirmare de primire, fie online, pe site-ul ANAF. După ce solicitarea ajunge la autorități, acestea analizează situația și emit certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, pe care se trec data înregistrării și codul de TVA atribuit.
Important! Conform procedurii oficializate de ANAF, înregistrarea în scopuri de TVA se consideră valabilă începând cu data comunicării certificatului de înregistrare (situația 1) sau începând cu prima zi a lunii următoare celei în care s-a cerut codul de TVA (situațiile 2 și 3).
În unele cazuri, Fiscul poate să anuleze codul de TVA imediat după acordare
Deși ANAF nu mai poate face analiza fiscală a contribuabililor pentru a decide dacă aprobă sau respinge solicitarea acordării codului de TVA, vor fi cazuri în care autoritățile vor anula codul de TVA imediat ce îl acordă.
Potrivit Ordinului ANAF 239/2021, în situațiile 2 și 3, după ce se emite certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, se verifică dacă cel ce a făcut solicitarea este declarat inactiv fiscal. Dacă răspunsul este afirmativ, se anulează înregistrarea în scopuri de TVA în aceeași zi în care s-a aprobat.
„Dacă persoana impozabilă care solicită înregistrarea în scopuri de TVA este declarată ca inactiv fiscal, compartimentul de specialitate întocmește Decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA. Data anulării înregistrării în scopuri de TVA este aceeași cu data înregistrării în scopuri de TVA, iar în decizia de anulare se înscriu și seria, și numărul Certificatului de înregistrare în scopuri de TVA”, este explicat în actul normativ.
Dacă persoana care a făcut solicitarea nu-i inactivă fiscal, atunci autoritățile verifică dacă aceasta se încadrează în situațiile ce permit anularea înregistrării în scopuri de TVA. Totodată, se mai verifică dacă persoana respectivă sau asociații/administratorii au trecută în cazierul fiscal atragerea răspunderii solidare cu debitorul (stabilită prin decizie ANAF). Și în aceste cazuri, înregistrarea în scopuri de TVA se anulează.
Așadar, Fiscul comunică fie certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, fie certificatul de înregistrare în scopuri de TVA și decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA.
În referatul ce a însoțit Ordinul ANAF 239/2021 în forma sa de proiect scria că, anterior, prin analiza fiscală, autoritățile puteau să respingă solicitarea codului de TVA acolo unde activitatea contribuabililor indica un risc fiscal ridicat. Acum, însă, înregistrarea trebuie aprobată fără analiza fiscală, astfel că exista riscul de a da cod de TVA unor contribuabili care, potrivit Codului fiscal, n-au voie să-l aibă. Din acest motiv, ANAF a inclus în procedură prevederile de mai sus ce îi permit să anuleze imediat o înregistrare în scopuri de TVA, dacă din evidențele proprii reiese că solicitantul are probleme fiscale.
„În cazul în care persoana impozabilă îndeplinește vreuna dintre condițiile de anulare menționate, organul fiscal va emite și decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA de la data înregistrării. Ca urmare, vor fi comunicate persoanei impozabile atât certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, cât și decizia de anulare a acestei înregistrări”, scria în referat.
Procedura veche de înregistrare în scopuri de TVA, adică cea din Ordinul ANAF 521/2016, a fost înlocuită complet aseară de Ordinul ANAF 239/2021. Procedura veche permitea Fiscului să aplice analiza de risc și să respingă cererile contribuabililor cu probleme fiscale.
Codul de TVA se acordă automat, fără analiză de risc, începând din cursul lunii mai 2020, după ce OUG 69/2020 a stabilit că această verificare nu mai este necesară la solicitarea codului de TVA.