Unul dintre participanți a dorit să știe dacă pentru avans, în baza promisiunii de vânzare-cumpărare, se plătește TVA și se regularizează cu TVA 0 /scutit la momentul întocmirii contractului de vânzare sau se poate merge pe varianta avansului scutit, fără deducere?
Delia Cataramă, Tax Partner | Viboal FindEx: „Avansul e o bucățică de bază impozabilă. Nu există faptul generator al avansului. Avem o exigibilitate a TVA-ului pentru avans, care înseamnă, de fapt, plata înainte a unei bucățele. Din moment ce avansul e o bucățică trebuie să urmeze exact aceleași reguli ca operațiunea principală, nu avem reguli de TVA privind cota aplicabilă avansurilor.
Dacă, la momentul plății avansului, după toate informațiile mele, consider că se încadrează în scutit, automat va fi scutit. Dacă în momentul T1 mi se schimbă informațiile, reglez la momentul T1. Dar în momentul când facturez avansul aplic toate regulile pe care le am pentru operațiunea de care ține avansul.
E foarte important: avansul trebuie să fie legat clar de operațiune. Atenție la celebrele formulări «avans conform contract». Care contract? Facem peste cinci ani? Ei bine, nu, acela nu e avans. Ca să fie avans în perspectiva TVA înseamnă că e o bucățică din baza impozabilă a unei operațiuni pe care o cunoaștem și atunci, automat, și la avans se vor aplica aceleași reguli ca la operațiunea de bază”.