1. „Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, rămâne, de fapt în Uniunea Europeană (...) pentru că nu s-a dorit să existe o vamă între Irlanda și Irlanda de Nord, la comerțul de bunuri s-a considerat că aplicăm aceleași reguli ca la UE. Toate tranzacțiile cu bunuri care se duc către Irlanda de Nord sau vin de acolo vor fi considerate ca fiind intracomunitare - avem un cod de TVA special, XI. Nu se schimbă, practic, nimic față de cum era înainte de 1 ianuarie 2021”, a explicat Delia Cataramă.
2. Comerț de bunuri care pleacă din România și se duc în Marea Britanie (mai puțin Irlanda de Nord). „Nu ne interesează cine vinde și cine cumpără, ci că bunul ajunge în Marea Britanie. Dacă până la 1 ianuarie 2021 era o livrare intracomunitară clasică, pentru care, în principiu, trebuia să emitem factură fără TVA, dacă clientul ne furniza toate documentele și aveam documentele specifice pentru scutirea intracomunitară și aveam cod de TVA valabil, atunci factura se declara fără TVA, trebuia s-o declarăm în D390 (...) De la 1 ianuarie 2021, bunurile care pleacă din România și se duc în Marea Britanie sunt exporturi - formalități vamale, cod EORI, factura se emite fără TVA, dar trebuie să o justific cu documente specifice pentru export (...) Nu mai avem de ce să ne folosim de D390 (...) și nu se mai declară în Intrastat”, potrivit specialistei.
3. Dacă cumpărăm bunuri din Marea Britanie (mai puțin Irlanda de Nord). „Înainte de 1 ianuarie, primeam o factură fără TVA, achiziție intracomunitară cu taxare inversă, dar fără plata efectivă a TVA, declaram în 390 (...) Acum, pentru ce cumpărăm avem un import - trebuie să facem din nou formalități vamale, plătim TVA în vamă (cu unele excepții specifice), nu mai declarăm în D390, nici Intrastat”, a explicat Delia Cataramă.
4. În ceea ce privește serviciile, regulile sunt diferite. Aici nu ne mai interesează dacă clientul e în Irlanda de Nord sau nu, însă regulile sunt mult mai complicate.
„De la 1 ianuarie, în ceea ce privește serviciile business to business (B2B), clientul din Marea Britanie trebuie să demonstreze că e persoană impozabilă; nu mai există obligația să ne dea cod de TVA (...) Dacă-mi demonstrează acest lucru, regula generală e că facturez fără TV, nu declar nimic în D390 (...)
Avem însă trei situații specifice unde se schimbă regulile jocului semnificativ de la 1 ianuarie 2021 - reguli aplicabile doar pentru serviciile prestate în afara UE: pentru serviciile de transport bunuri în România, trebuie să facturăm cu TVA; la fel se întâmplă pentru serviciile accesoii transportului de bunuri în România, la fel și pentru serviciile de lucrări și evaluări asupra bunurilor mobile corporale efectuate în România. Aici vorbim de impactul cel mai mare.
În ceea ce privește serviciile business to consummer (B2C) - persoane fizice simple - , regula e că se facturează cu TVA, însă avem mult mai multe excepții pentru cei stabiliți în afara UE (...) Se vor factura fără TVA românesc multe servicii cu reguli specifice, așa cum sunt prevăzute de art. 278 alin. (5) lit.e) din cod - consultanță, publicitate, cesiune de drepturi de autor etc.
(...) Când cumpărăm servicii B2B din Marea Britanie, dacă sunt plătitor de TVA primesc fctura fără TVA, aplicăm taxarea inversă, dar nu mai declarăm nimic în D390, însă trebuie declarat în D34 (...) ”.
Cel mai dificil este pentru cumpărătorul care e neplătitor de TVA, deși e un business. De la 1 ianuarie, nu mai trebuie să-și ia cod special de TVA, nu aplică TVA prin taxare inversă, dar trebuie să colecteze și să plătească. Din păcate, deși rămâne neplătitor de TVA pe plan local, în relația cu Marea Britanie el trebuie să colecteze și să plătească (...)
Dacă cumpărătorul e neplătitor de TVA și nici nu este un business, primește factură cu TVA”, a explicat Delia Cataramă.
5. Persoanele stabilite în Marea Britanie nu se mai pot înregistra în scop de TVA direct în România și au nevoie de un reprezentant fiscal. De asemenea, nu mai pot solicita rambursarea TVA-ului pentru achizițiile de la noi pe procedura specifică celor stabiliți în UE.
6. Ce trebuie să-i ceară o societate din România uneia din Marea Britanie pentru a demonstra că e plătitoare de TVA?
„Nu trebuie să demonstreze asta, ci că e business, adică să demonstreze că are activitate economică. De exemplu, un extras de registrul comerțului. E în regulă și cu codul de TVA, chiar dacă nu am posibilitatea tehnică să-l verific. Îmi pot da acel cod de TVA - mai degrabă o copie a certificatului de înregistrare în scopuri de TVA ca să vedem că există acel cod de TVA, nefiind suficient doar numărul. Printuri de pe site-uri, există și această variantă; actul constitutiv al societății, din care să vedem că e un business”, a mai explicat Delia Cataramă, Tax Partner | Viboal FindEx, la conferința de fiscalitate organizată de avocatnet.ro.
Notă: Specialista recomandă consultarea ghidului făcut de Fisc în ceea ce privește implicațiile fiscale ale Brexitului - poate fi accesat aici.
Comentarii articol (0)