Sistemul facilitează companiilor înregistrarea și declararea electronică, precum și plata taxei pe valoarea adăugată aferentă anumitor categorii de bunuri și servicii, în comerțul transfrontalier Business-to-Consumer (B2C), transmitea ANAF luni seara, reamintind că sistemul OSS este operațional de la 1 iulie, dar și că în curând va exista o variantă în limba română a unui ghid special al Comisiei Europene despre utilizarea OSS (varianta în engleză e disponibilă aici).
Notă: Noile reguli europene în materie au fost introduse în legislația noastră recent prin OUG nr. 59/2021 - detalii, aici.
Simplificarea uriașă adusă de OSS e că le permite companiilor înregistrarea în scopuri de TVA prin mijloace electronice într-un singur stat membru pentru toate vânzările la distanță de bunuri intra-UE și pentru furnizarea de servicii de companii către consumatori și, astfel, evitarea înregistrării in scopuri de TVA în mai multe state membre, declararea și plata TVA datorată pentru toate aceste livrări de bunuri și servicii într-o singură declarație trimestrială de TVA în format electronic, precum și colaborarea cu administrația fiscală a propriului stat membru și în propria limba, chiar dacă vânzările lor sunt transfrontaliere.
Începând cu 1 aprilie 2021, cei au putut intra pe www.anaf.ro și s-au pot înregistra în sistem (accesul este în partea de jos a paginii). Desigur, înregistrarea pentru folosirea OSS e posibilă în orice moment. Pentru înscrierea în OSS pentru regimul UE este necesar codul de TVA din România, acesta fiind folosit și pentru regimul UE. Pentru regimul de importuri, Fiscul va atribui un cod de TVA pe formatul IMxxxyyyyyyz.
Util: 19 întrebări și răspunsuri legate de folosirea OSS
OSS nu aduce reguli noi privind locul prestării/livrării de bunuri și servicii, așa cum sublinia acum câteva luni, în cadrul unei conferințe organizate de avocatnet.ro, Delia Cataramă, Tax Partner, Viboal FindEx - e vorba doar de un sistem de simplificare a modului de declarare și plată.
„OSS nu e obligatoriu, dar dacă nu declari prin OSS, de exemplu, la vânzările la distanță, unde ai obligația să colectezi cu TVA-ul din statul fiecărui consumator, înseamnă că trebuie să te duci să te înregistrezi în fiecare stat către care vinzi - poți să faci asta, nu te împiedică nimeni.
Atenție! Odată ce v-ați înregistrat în OSS, trebuie să-l folosiți pentru toate tranzacțiile care sunt supuse OSS. Nu puteți să ziceți că ceva colectez prin OSS, ceva prin codul pe care-l am în Franța, să zicem. Este obligatoriu să folosim OSS pentru toate operațiunile. Sistemul e același: eu colectez cu TVA-ul din fiecare stat, dar îl declar în statul în care am codul de TVA, în plătesc, urmând ca acest stat să dea mai departe”, a explicat în cadrul conferinței pe tema noilor reguli de TVA în comerțul electronic Delia Cataramă.
De reținut: OSS se aplică:
- serviciilor B2C prestate de persoane impozabile nestabilite în UE;
- serviciilor B2C prestate de persoane impozabile stabilite în UE dar nu în statul membru de consum;
- vânzărilor intracomunitare de bunuri la distanță;
- livrărilor de bunuri facilitate de o interfață electronică, atunci când expedierea sau
- transportul bunurilor livrate începe și se încheie în același stat membru.
Util: Îndrumări de la CE privind noile reguli de TVA în materia comerțului electronic intracomunitar
„În practică, o persoană impozabilă care este înregistrată în regimul special de TVA OSS într-un stat membru UE (statul membru de identificare) va transmite electronic declarații de TVA OSS în care sunt detaliate livrările care pot fi declarate în sistemul respectiv OSS împreună cu TVA datorată. Declarația TVA este transmisă trimestrial în schema UE și schema non-UE și lunar în schema de import. Aceste declarații de TVA OSS sunt apoi transmise de către statul membru de identificare către statele membre de consum corespunzătoare printr-o rețea de comunicații securizată. Ulterior, statul membru de identificare efectuează si transferul catre statul membru de consum a platii TVA cuvenite, incasata de la contribuabil.
Declarația de TVA OSS nu înlocuiește declarația de TVA pe care o persoană impozabilă trebuie să o depună în temeiul obligațiilor sale interne de TVA”, explica ANAF când a lansat înscrierile în OSS pe site-ul propriu, în aprilie.
Comentarii articol (0)