ACCES PREMIUM
De ce premium?
Noul plafon de TVA la încasare nu poate fi aplicat în practică, spun specialiștii
Cu toate că parlamentarii au modificat, începând cu data de 1 ianuarie 2021, plafonul pentru aplicarea sistemului de TVA la încasare, această schimbare n-a fost făcută într-un mod adecvat. Din acest motiv, specialiștii Viboal FindEx atenționează că firmele n-au cum să aplice în practică noul plafon.
Articolul continuă mai jos
Concret,
Legea 296/2020 a dus la dublarea plafonului pentru TVA la încasare - de la 2.250.000 de lei s-a ajuns la
4.500.000 de lei. Problema este, în primul rând, că noua lege a modificat un singur paragraf din Codul fiscal, deși ar fi trebuit modificate mai multe. În al doilea rând, Fiscul
n-a modificat în timp util formularul ce este folosit la aplicarea sau încetarea aplicării sistemului de TVA la încasare.
„În tot restul Codului fiscal, Legiuitorul a lăsat vechiul plafon de 2.250.000 de lei, ceea ce, în practică, duce la imposibilitatea aplicării noului plafon de 4.500.000 de lei. (...) Constatăm că cifra noastră de afaceri e de 3.000.000 de lei și spunem că am dori să aplicăm sistemul de TVA la încasare. Atunci ar trebui să depunem notificarea (formularul 097) până pe 25 ianuarie. După cum vedem, nu s-a modificat nici formularul 097, deci, practic, n-am putea să depunem acest formular pentru trecerea la sistemul de TVA la încasare, întrucât în cuprinsul lui [se indică expres plafonul de 2.250.000 de lei]. Teoretic, aș fi persoană eligibilă conform Legii 296/2020, însă practic n-am cum să trec la TVA la încasare pentru că nu pot depune formularul”, a explicat miercuri
Mihaela Ardeleanu, Tax Consultant la Viboal FindEx, la conferința de fiscalitate organizată de avocatnet.ro.
Conform specialistei, există contribuabili care au decis să depună formularul 097 până la data de 25 ianuarie 2021, corectând manual plafonul trecut pe declarația fiscală. Însă, cel puțin momentan, reprezentanții Fiscului n-au dat niciun semn cum că ar valida această practică, însă
sunt conștienți de problemă și ar avea în pregătire modificări.
În al treilea rând, parlamentarii au dublat plafonul pentru sistemul de TVA la încasare fără să aibă avizul autorităților europene - chestiune care s-ar putea dovedi problematică pentru România.
„Nu s-a primit niciun aviz din partea Comitetului de TVA. Și ne întrebăm, totuși, ce rol are Comitetul de TVA? Comitetul de TVA se asigură că, la nivelul statelor membre UE, legislația TVA-ului se aplică unitar. Astfel, chiar dacă noi n-am primit un aviz din partea Comitetului de TVA, nu înseamnă că nu putem aplica aceste modificări din 2021. Se poate, totuși, ca acel comitet să sesizeze că n-a acordat acest aviz și să desfășoare procedura de infringement”, a punctat Mihaela Ardeleanu.
Care ar fi soluția?
Delia Cataramă, Tax Partner la Viboal FindEx, a spus, în cadrul aceluiași eveniment, că autoritățile române ar trebui să obțină avizul autorităților europene și apoi să modifice legislația pentru a permite intrarea în sistemul de TVA la încasare oricând în timpul anului, nu doar în prima lună a anului:
„Deci, teoretic, da, avem plafon de 4.500.000 de lei, dar, practic, n-avem plafon de 4.500.000 de lei, pentru că până nu avem procedura n-avem cum să facem. (...) Am sesizat organele decidente, se așteaptă o decizie. Opinia noastră ar fi ca, cel mai corect, să se clarifice plafonul de 4.500.000 de lei, cu consultarea Comitetului de TVA, și să se permită contribuabilului să opteze oricând în timpul anului.”
Așadar, momentan, rămâne de văzut ce măsuri vor lua autoritățile pentru a corecta această situație, însă contribuabilii care în 2020 au avut o cifră de afaceri între 2.250.001 lei și 4.500.000 lei rămân, deocamdată, cu incertitudinea.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.