Scenariul 1 | Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie | Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori |
Scenariul 2 | a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ, a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie | Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000, dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori |
b) Participarea zilnică, în sistem online, a elevilor din celelalte clase/ani de studiu | ||
Scenariul 3 | a) Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar | Incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori, dacă la nivelul localităţii nu este declarată starea de carantină** |
b) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ, a elevilor din clasele a Vlll-a şi a Xll-a, a Xlll-a şi a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, cu prezența fizică de până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale* | ||
c) Participarea zilnică, în sistem online, a elevilor din celelalte clase/ani de studiu |
* Participarea fizică a elevilor din clasele terminale de gimnaziu sau de liceu la cursurile didactice în scenariul roşu a fost făcută ca urmare a ordinului comun nr. 3.459/280/2021, publicat în Monitorul Oficial din 6 martie 2021.
** Modificare instituită ca urmare a ordinului comun nr. 3.515/393/2021, conform căruia elevii care participă fizic la cursuri în scenariul 3 o pot face cât timp la nivelul localităţii nu a fost instituită carantina.
Totuși, chiar dacă se decide redeschiderea în format fizic a unei școli, nu toți elevii sau profesorii vor fi obligați să se deplaseze la școală. Mai exact, elevii/preșcolarii sau profesorii care se află într-o grupă de risc (vârsta de peste 65 de ani, în cazul personalului didactic, sau au diverse boli cronice - diabet zaharat, boli respiratorii cronice severe, obezitate severă etc.) vor participa la cursuri online.
În același timp, vor putea fi scutiți de la prezența fizică în școală și vor face cursuri online elevii “care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective”. Acest lucru este posibil doar la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților sau reprezentantului legal.
Elevii, dar și întreg personalul școlilor, deci și profesorii, vor purta mască de protecție pe toată perioada cât sunt în școală, atât în spațiile interioare, cât și în cele exterioare. Excepție de la obligația de a purta mască de protecție fac doar preșcolarii. De asemenea, schimbul de obiecte personale sau a măştii de protecţie între persoane este interzis.
Apoi, documentul stabilește cum trebuie să se pregătească școlile pentru primirea elevilor. Concret, școlile vor asigura circuite de intrare, de deplasare și de ieșire (marcate cu benzi vizibile), va exista soluție dezinfectantă la intrarea în școală, pe coridoare și în clase, iar ușile vor fi lăsate deschise, pe cât posibil, pentru a evita contactul elevilor cu acestea.
Sălile de clasă vor fi amenajate astfel încât să fie asigurată distanțarea fizică de un metru și vor fi aerisite înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de cel puțin 30 minute, apoi în timpul pauzelor (cel puțin zece minute) şi la finalul zilei, ținând cont de temperatura exterioară.
„Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi. Dacă configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc) nu permite distanțarea fizică de 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi. Deplasarea elevilor în interiorul instituţiei trebuie limitată prin alocarea aceleiași săli unei clase de elevi”, mai scrie în ordin.
Totodată, documentul prevede că “[e]levii nu vor consuma în comun alimente sau băuturi şi nu vor schimba între ei obiecte de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc)”, iar jocurile pe care le vor putea juca elevii vor fi cele “care permit distanţarea fizică, de preferat în aer liber”.
Comentarii articol (0)