După ce MEC a lansat recent o serie de ghiduri referitoare la reluarea cursurilor în instituțiile de învățământ preuniversitar, a fost publicat și Ordinul MEC și MS nr. 5.487/1.494/2020, ale cărei prevederi se aplică deja. Potrivit acestuia, cele trei scenarii posibile pentru începerea școlilor sunt următoarele:
- participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor, cu respectarea și aplicarea normelor de protecție;
- participarea zilnică a preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a și revenirea parțială a celorlalți elevi de gimnaziu și liceu (prin rotație de 1-2 săptămâni);
- participarea preșcolarilor și elevilor la activități online.
După cum spuneam la începutul articolului, până la data de 10 septembrie 2020, fiecare școală trebuie să aleagă unul dintre scenariile de mai sus, pe baza situației epidemiologice ce va fi transmisă de direcțiile de sănătate publică (până cel târziu la data de 7 septembrie). Este vorba despre rata de îmbolnăvire din fiecare localitate, după cum urmează:
- sub 1/1.000 locuitori - se va aplica scenariul 1 sau scenariul 2;
- între 1-3/1.000 de locuitori - se va aplica scenariul 2;
- peste 3/1.000 de locuitori - se va aplica scenariul 3 (care va fi decis de comitetele pentru situații de urgență), iar în absența unei astfel de decizii, școlile vor aplica scenariul 2 de funcționare.
Dacă se confirmă unul sau mai multe cazuri de coronavirus într-o școală, atunci se vor suspenda cursurile numai pentru o clasă sau pentru întreaga școală, după cum urmează:
- la apariția unui caz de coronavirus dintr-o clasă, se suspendă cursurile clasei respective pentru 14 zile;
- la apariția a trei cazuri de coronavirus în clase diferite, se închide școala pentru 14 zile de la data confirmării ultimului caz.
Apoi, dacă se îmbolnăvesc cadrele didactice, Ordinul MEC și MS nr. 5.487/1.494/2020 stabilește patru posibile situații:
- dacă profesorul respectiv a predat numai la o clasă, se suspendă cursurile la clasa respectivă;
- dacă profesorul a predat numai la o clasă dar a venit în contact și cu alte cadre didactice, se suspendă cursurile tot la clasa la care a predat;
- dacă profesorul a predat la mai multe clase, dar nu a venit în contact cu mai multe cadre didactice, se suspendă cursurile la clasele la care a predat și cadrele didactice care au intrat în contact cu profesorul bolav intră în izolare la domiciliu;
- dacă profesorul a predat la mai multe clase și a intrat în contact cu mai multe cadre didactice, atunci se suspendă cursurile în toată școala.
Organizarea sălilor de clasă, a spațiilor comune și a spațiului de izolare
De asemenea, potrivit actului normativ amintit mai sus, fiecare școală trebuie să amenajeze un spațiu de izolare. Practic, este vorba despre o încăpere unde vor fi duse persoanele suspecte de îmbolnăvire cu coronavirus. Desigur, dacă va fi folosită de o persoană care are simptome ale infecțiilor respiratorii, camera respectivă va fi dezinfectată corespunzător.
Totodată, sălile de clasă și spațiile comune vor trebui și ele organizate în așa fel încât să fie respectate normele de igienă și de distanțare. Printre altele, se vor avea în vedere următoarele aspecte:
- organizarea de circuite de deplasare în interiorul școlii (curte, săli de clasă, coridoare etc.);
- amplasarea, pe coridoare și la intrarea în clasă, de aparate cu gel dezinfectant;
- ușile se vor menține deschise, dacă este posibil, pentru a evita zonele de contact;
- din clasă se va elimina mobilierul care nu este necesar;
- între elevi se va păstra distanța de minimum un metru, iar dacă acest lucru nu este posibil se vor monta separatoare transparente;
- băncile vor fi poziționate astfel încât elevii să nu stea față în față;
- de principiu, elevii nu vor mai putea schimba sălile de clasă; se va merge pe principiul "1 clasă de elevi=1 sală de clasă";
- fiecare elev își va păstra același loc în clasă și nu se va putea muta în altă bancă;
- la baie se vor asigura permanent consumabilele de care este nevoie pentru menținerea igienei (săpun, hârtie igienică, prosoape de unică folosință etc.);
- curtea școlii va fi măturată și spălată zilnic cu jeturi de apă, dimineața, înaintea începerii cursurilor;
- aerisirea claselor se va face înainte de sosirea elevilor (minimum 30 de minute), în timpul recreațiilor (minimum 10 minute) și la finalul zilei.
Cum va arăta recreația în vreme de pandemie
După cum scrie în Ordinul MEC și MS nr. 5.487/1.494/2020, pauzele școlare vor trebui supravegheate și, acolo unde este posibil, se vor lua eșalonat, pentru a evita aglomerările. Printre regulile ce vor trebui resectate la pauzele dintre ore se numără:
- evitarea formării de grupuri din clase diferite și a interacțiunii fizice dintre elevi; profesorii vor avea grijă ca aceștia să păstreze distanța;
- nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea și se vor evita activitățile care implică schimbul de obiecte;
- băncile sau scaunele exterioare nu vor putea fi folosite;
- elevii nu vor consuma în comun mâncare sau băuturi.
La orele de sport elevii nu vor purta mască, dar vor păstra distanțarea fizică
Noile reglementări stabilesc că elevii vor putea desfășura numai acele sporturi care nu implică un efort fizic mare și care permit menținerea distanței de 1,5 metri, caz în care nu vor trebui să poarte măști de protecție. Apoi, nu se vor putea folosi echipamente sportive care să fie manevrate de toți elevii, iar dacă se întâmplă acest lucru ele vor trebui dezinfectate în mod regulat.
Pe tot parcursul orelor de educație fizică, elevii vor evita să-și atingă fața, gura, ochii sau nasul cu mâinile neigienizate. Totodată, dezinfectarea mâinilor este obligatorie, atât la începutul, cât și la sfârșitul orelor de sport.
Reamintim că România se află în stare de alertă până la data de 14 septembrie 2020 (adică până când este programată începerea noului an școlar), dar rămâne de văzut dacă autoritățile vor decide prelungirea acesteia, având în vedere că numărul de îmbolnăviri cu coronavirus rămâne ridicat.
Comentarii articol (0)