Regulile care vor trebui respectate odată cu începerea anului școlar 2020-2021 au fost stabilite printr-un ordin comun al Ministerului Educației și Cercetării (MEC) și al Ministerului Sănătății (MS), intrat în vigoare în prima săptămână a lunii septembrie.
Pe lângă regulile de distanțare și de igienă, Ordinul MEC și MS nr. 5.487/1.494/2020 stabilește că elevii care locuiesc cu persoane ce fac parte dintr-un grup de risc (deci care se pot infecta mai ușor cu coronavirus), de principiu se pot întoarce la școală, dar pot exista și excepții în care să rămână acasă, la recomandarea medicului.
Actul normativ stabilește că această recomandare de a nu se prezenta fizic la școală va trebui făcută în baza unui control amănunțit, cu acordul familiei copilului în cauză. Mai exact, indiferent de ce spune medicul respectiv, ultimul cuvânt aparține părintelui care va decide în final dacă își trimite sau nu copilul la școală.
"Pot exista anumite cazuri în care, după o evaluare concretă și individuală a gradului de boală al persoanei respective și a riscului de contaminare cu SARS-CoV-2 pe care copilul îl poate aduce acasă, se poate recomanda de către medicul curant, cu acordul familiei, ca acel copil să nu se prezinte fizic la școală", scrie în Ordinul MEC și MS nr. 5.487/1.494/2020.
Apoi, același act normativ prevede faptul că, în situația în care un copil nu se prezintă la școală pentru că are acasă o persoană predispusă riscului de îmbolnăvire cu coronavirus, este de datoria școlilor să găsească soluții pentru ca acei copii să poată urma totuși cursurile.
"Pentru cei care nu pot reveni la școală, reprezentanții unităților de învățământ vor identifica soluții pentru asigurarea procesului educațional la distanță", scrie în Ordinul MEC și MS nr. 5.487/1.494/2020.
Același principiu se aplică și în cazul copiilor care fac parte chiar ei din grupe de risc (au boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, boli autoimune etc). Aceștia se vor prezenta la școală cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților. Pentru astfel de elevi, reprezentanții unităților de învățământ vor trebui să identifice soluții pentru învățământul la distanță sau pentru parcurgerea cursurilor în condiții de siguranță sporite.
Nu regăsim însă în acest ordin care sunt exact condițiile de siguranță sporite ce vor trebui asigurate sau cum se va desfășura învățământul la distanță, dacă unul sau mai mulți copii din clasă se regăsesc într-un din situațiile de mai sus.
Redacția noastră va urmări subiectul îndeaproape și vă va ține la curent cu detalii în acest sens.
Reamintim că țara noastră se află în stare de alertă până la data de 14 septembrie 2020 (adică până când este programată începerea noului an școlar), dar rămâne de văzut dacă autoritățile vor decide prelungirea acesteia.
Comentarii articol (0)