Cele șase ghiduri au fost publicat marți pe un nou website al Ministerului Educației, platformă destinată, potrivit autorităților, informării “privind reluarea activității în sistemul național de învățământ”, în contextul epidemiei de coronavirus.
În esență, ghidurile elaborate și prezentate de minister conțin regulile pe care le vor respecta atât elevii, cât și profesorii ori părinții, în anul școlar 2020 - 2021, în funcție de fiecare etapă de studii, respectiv la grădiniță, școală primară, gimnaziu, liceu, școală profesională ori vocațională.
De exemplu, pe lângă cele trei scenarii pentru deschiderea anului școlar (verde, galben și roșu), ghidul destinat învățământului preșcolar stabilește că părinții nu vor mai avea acces în grădinițe, ci vor prelua copiii de la poarta acesteia, grupele vor împărțite în subgrupe de câte 5 - 10 copii, iar “personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic trebuie să poarte mască de protecție pe durata interacțiunilor directe cu copiii, la distanțe mai mici de 1 m și să își igienizeze regulat mâinile cu apă și săpun și/sau cu dezinfectant virucid”.
În cazul școlilor primare, după cum apare în ghidul dedicat, elevii vor ocupa în mod constant aceleași locuri și nu le vor schimba între ei pe toată perioada cursurilor, iar pauzele elevilor din clase diferite nu se vor suprapune, respectiv fiecare clasă va avea un interval de recreație, diferit de al altora.
De asemenea, în cazul elevilor din ciclul primar, nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, vor fi eliminate jocurile și alte activități care implică formarea unor grupuri care duc la reducerea distanței între elevi, iar aceștia nu vor consuma în comun mâncarea sau apa și nu vor schimba între ei obiectele de folosință personală.
Când vine vorba despre gimnaziu sau liceu, ghidul stabilește că “[p]auzele dintre ore vor fi de 5 minute, numai pentru schimbarea claselor de către cadrele didactice, iar orele vor fi de 55 de minute. În acest interval de 55 de minute, fiecare clasă, conform unei organizări la nivel de palier (zona deservită de o toaletă) va avea o pauză de 10 - 15 minute”.
În pauzele scurte (cele de cinci minute), doar profesorii pot circula pe holuri, elevii fiind obligați să rămână în sălile de clasă proprii.
Apoi, același document prevede că toate cadrele didactice vor folosi cataloage proprii (agende), unde vor înregistra notele și absențele elevilor, transferul acestora făcându-se la mijlocul și la sfârșitul semestrului, după un program stabilit la nivelul unității de învățământ.
Tot pentru a păstra distanțare fizică între persoane, pentru informarea profesorilor diriginți și a părinților se va folosi comunicarea la distanță, prin e-mail, cataloage electronice etc.
Comentarii articol (0)