În esență, ordinul permitea, atunci când era vorba despre existența unor deficiențe bilaterale, achiziția mai multor dispozitive asistive. Mai exact, în ordin scria că, “în situația deficiențelor bilaterale, voucherul poate fi utilizat pentru achiziționarea a două produse asistive prevăzute în Lista tehnologiilor și dispozitivelor asistive și tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare, cu condiția ca produsele asistive să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces”.
Acum, prin Ordinul MMPS nr. 519/2021, apărut pe 3 august, metodologia de acordare a voucherelor a fost modificată, una dintre schimbări fiind eliminarea paragrafului citat mai sus. Totuși, abrograrea acelei prevederi nu înseamnă automat și eliminarea posibilității ca cei cu afecțiuni bilaterale să folosească voucherul pentru a cumpăra două sau mai multe dispozitive asistive.
Asta, deoarece cererea de finanțare nu condiționează numărul de produse achiziționate în baza voucherului. Așadar, chiar și după abrograrea prevederii de mai sus din Ordinul MMPS 103/2021, nu au apărut limitări în ceea ce privește numărul de dispozitive asistive pe care le pot cumpăra cu un voucher.
De fapt, așa cum a confirmat pentru redacția noastră MMPS, persoanele cu handicap au în continuare posibilitatea de a cumpăra două sau mai multe produse asistive în baza unui voucher, cu condiția de a se încadra în valoarea maximă a acestuia.
Mai exact, MMPS ne-a transmis că "forma modificată a ordinului nu condiționează numărul de produse asistive care pot fi achiziționate în baza voucherului de la operatorii economici, furnizori/producători de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces prevăzuți în lista disponibilă pe site-ul ANDPDCA, cu condiția ca acestea să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces".
"În felul acesta, se permite utilizarea voucherelor pentru achiziționarea produselor asistive astfel încât acestea să acopere nevoile specifice ale beneficiarilor, inclusiv ale celor cu deficiențe bilaterale", mai apare în răspunsul MMPS transmis redacției noastre.
De asemenea, produsele asistive auditive și de mers pot fi însoțite, după caz, de accesoriile acestora, dar tot cu condiția ca acestea să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist.
Voucherele în valoare de cel mult 23.000 de lei, adică peste 4.700 de euro, sunt acordate, potrivit Ordinului Ministerului Muncii nr. 1.263/2019, persoanelor care:
- au o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap;
- nu au un loc de muncă și sunt în căutarea unuia;
- au vârstă de muncă (18-65 ani).
Apoi, după înregistrarea la forțele de muncă, persoana cu dizabilități trebuie să se adreseze direcției județene de asistență socială, unde depune următoarele acte:
- cererea pentru acordarea voucherului;
- certificatul de încadrare în grad de handicap și anexa acestuia (în copie);
- recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces;
- acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă asigurate de agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă, însoțit de planul individual (în copie);
- angajamentul că nu înstrăinează produsul asistiv.
Lista, ce se găsește în Ordinul comun al Ministerului Muncii, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate 721/481/310/2019, cuprinde, printre altele, stimulatoare musculare neutilizate ca orteze, alarme de incontinență, proteze de braț sau antebraț cu articulații mobile și cupă cu manșon, mâini și degete protetice, articulație de genunchi, proteze oculare/ aurale/ nazale, scaune cu roți antrenate manual și electric, dispozitive de ridicare pentru a transfera o persoană fără scaun cu rotile în interiorul sau în afara vehiculelor, tastaturi speciale sau urmăritor de ochi etc.
Comentarii articol (1)