avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca anterior datei de 1 Ianuarie 2005
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca anterior datei de 1 Ianuarie 2005

Buna ziua,

Am cateva nelamuriri in privinta unui accident de munca in care persoana in cauza si-a pierdut capacitatea de munca, foarte probabil ca va fi nerecuperabil (este paraplegig). Accidentul s-a produs inainte de 1 Ianuarie 2005.

1. acum mai beneficiaza de indemnizatii, din partea cui si pe ce perioada?
2. unde se depune cererea pentru aceste indemnizatii?
3. unde va depune cererea pentru dispozitivele medicale necesare? Am inteles ca INEMRCM ( Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca ) va furniza dispozitiveme medicale respective. Art. 22, alin. 2 din Legea 346/2002 spune ca "Daca accidentul de munca a fost confirmat anterior datei de 1 Ianuarie 2005 si care necesita dispozitive medicale in vederea corectarii si recuperarii unor deficiente organice, functionale sau fizice, costurile acestora se suporta din fondurile bugetului de stat prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale"”


Imi puteti da va rog cateva detalii, as vrea sa ajut o persoana aflata in aceasta situatie.

Va multumesc,
Ultima modificare: Luni, 13 Ianuarie 2014
emillius, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:03, 13 Ianuarie 2014
Persoana in cauza,dat fiind consecinta evenimentului,detine decizie/certificat de incadrare in grad de handicap ?
Dupa cate cunosc detine un certificat cu incadrare in grad de handicap.
Daca a suferit un AM declarat cu invaliditate (mentionati ca este nerecuperabil), persoana respectiva ar trebui sa beneficieze de pensie de invaliditate, acordata in baza Legii pensiilor publice nr. 263/ 2010 si de bilete de tratament/ recuperare medicala, acordate anual, la cererea pensionarului, de catre Casa teritorial de pensii.
Firmele care comercializeaza scaune cu rotile, proteze, orteze, etc. au incheiate contracte de prestari servicii cu Casele teritoriale de sanatate si in baza acestor contracte plus o suma din partea beneficiarului dispozitivului medical, se pot achizitiona respectivele dispozitive medicale, in baza recomandarii medicale de specialitate, dar si in functie de fondurile alocate de catre casele teritoriale de sanatate.
In baza formularului FIAM de inregistrare AM cu invaliditate si a recomandarii medicale, puteti depune un memoriu la Ministerul muncii pentru acordarea gratuita pentru beneficiar, a dispozitivului medical respectiv, urmand a se achita costurile catre INEMRCM (institutul doar le confectioneaza si le livreaza), conform solutiei financiare adoptate de catre MM.
Cei cu accidente de munca confirmate inainte de 1 Ianuarie 2005 pot procura dispozitivele medicale atat de la furnizorii de dispozitive medicale aflati in contract cu casele judetene de sanatate cat si de la INEMRCM prin Ministerul muncii?
Conteaza data confirmarii accidentului de munca?

Casele judetene de sanatate, dupa cate stiu, obliga asiguratii (la modul general) care depun dosare de procurare dispozitive medicale, sa dea o declalarie pe propria raspundere ca "deficienta organica sau functionala nu a aparut in urma unei boli profesionale, a unui accident de munca sau sportiv".
Ultima modificare: Luni, 13 Ianuarie 2014
emillius, utilizator
Demarati ambele variante, asa cum am scris in mesajul anterior. In raspunsul pe care il veti primi de la institutiile statului, sa insistati sa se mentioneze articolul de lege conform caruia a fost emis raspunsul la solicitarea dvs.
Puteti face o solicitare scrisa cu nr. de inregistrare/ data si la Casa teritoriala de pensii, pentru procurarea dispozitivului medical respectiv.
Nu uitati sa anexati copii xerox dupa documentele pe care le-am amintit in mesajul anterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Handicap in urma unui accident de munca - ajutor financiar pentru proteza Marin_M Marin_M Buna ziua, V-as ruga, daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns la problema de mai jos: In urma unui accident de munca din 1987, mama mea s-a ales cu un ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate anulata de i.n.e.m.r.c.m Ravenom Ravenom Buna ziua, Mama mea, in varsta de 55 de ani, suferinda de boli cardiace si pensionata pe caz de boala gradul II, a fost convocata (in urma unei reclamatii) ... (vezi toată discuția)
Accident de munca, obligatiile ulterioare ale firmei misu1972 misu1972 Buna ziua, In februarie am avut un angajat din cadrul firmei care a suferit un accident de munca foarte grav. A reusit sa supravietuiasca dar acum este ... (vezi toată discuția)