„Noi ne propunem ca anul acesta, cel puțin la nivel de program-pilot, să introducem facturarea electronică”, a declarat miercuri Alin Chitu, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, într-o conferință de fiscalitate organizată de NNDKP, precizând că probabil va fi aleasă o categorie anume de contribuabili pentru „pilotare”.
În Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2021 şi proiecţia acesteia pe anii 2022-2024, atașat proiectului legii bugetului pe 2021, regăsim câteva măsuri de politică fiscală avute în vedere anul acesta și în următorii trei ani. Una dintre acestea, în domeniul TVA-ului, este „implementarea unui sistem obligatoriu de facturare electronică care să asigure creșterea eficienţei şi eficacităţii în colectarea impozitelor și taxelor, precum și prevenirea și combaterea fraudei/a evaziunii în domeniul TVA”.
Pentru contribuabil, factura electronică înseamnă plăți mai rapide, mai puține erori, reducerea costurilor și posibilitatea automatizării proceselor - „facturile electronice pot fi generate și transferate automat și direct din sistemele de logistică financiară ale emitentului / furnizorului de servicii în cele ale beneficiarului”, ne spunea Vera Constantin, expert contabil, în urmă cu ceva timp, despre avantajele facturării electronice.
Practic, odată achiziționat serviciul de facturare electronică, nu e necesară imprimarea facturii pentru emitent - tipărirea se face doar în cazul în care s-a refuzat primirea facturii în format electronic. Clientul primește un e-mail care-l anunță că a primit o factură, se conectează în aplicația de facturare și o poate astfel vizualiza. De asemenea, sublinia specialistul, factura electronică are valoare de document probant în instanță.
Atenție! Factura emisă digital, dar fără semnătură electronică, nu este factură electronică.
În fine, trebuie să menționăm și că șefa ANAF ne spunea, în cadrul unuia dintre episoadele podcastului Trei, produs de avocatnet.ro, că se lucrează la implementarea standardului european pentru facturarea electronică, pe care România era obligată să-l introducă încă din 2018. Anul trecut, prin Legea nr. 199/2020, a fost introdus standardul european dar numai pentru achizițiile și lucrările publice.
Comentarii articol (0)