avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Reguli TVA pentru achizitionare abonament platforma ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Reguli TVA pentru achizitionare abonament platforma electronica non-UE?

Buna ziua. Am o intrebare pe care sper ca ma puteti ajuta sa o lamuresc. Detin o intreprindere neplatitoare de TVA. Doresc sa achizitionez un abonament (30$) pentru accesul pe o platforma software al carei companii are sediul in America.

Pe factura lor apare un TVA de 19% in plus de plata, calculat in baza unui camp in care a trebuit sa introduc tara din care operez. Din cate am inteles, aceasta achizitie de servicii se incadreaza in speta serviciilor furnizate pe cale electronica (pentru care am inteles ca legislatia prevede "serviciile electronice prestate de către o persoană impozabilă stabilită în afara UE către persoane neimpozabile stabilite în România sunt impozabile în România și obligația colectării TVA revine prestatorului prin aplicare cotei de TVA valabile în România.")

Nelamurirea mea e legata de acest TVA. Pe langa faptul ca il platesc direct prin factura lor, exista vreo declaratie sau vreo obligatie legala ulterioara pe care trebuie sa o declar in Romania?

Va multumesc frumos anticipat.
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 20:42, 2 Noiembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru ca dvs sunteti firma si aveti cod fiscal , firma din US va trebui sa va factureze fara TVA si dvs platiti TVA 19%. aici in Romania prin Decontul special de TVA 301 .

Firma din US va factura cu cota de TVA din Romania ( 19% - fiind serviciu electronic ) doar in situatia in care va considera persoana fizica . Trebuie sa le spuneti ca sunteti firma avand CUI si nu persoana fizica.
Va multumesc pentru raspuns. Tocmai i-am contactat si i-am rugat sa ma ajute cu procesul acesta, din moment ce pagina lor automata de checkout nu permite inlaturarea TVA-ului la introducerea unui CUI normal, fara prefixul "RO" in fata.
Daca mai sunteti dispus sa ma mai lamuriti cu ceva, as fi curios de un lucru. Pe viitor, in cazul in care nu s-ar reusi contactarea unei astfel de companii si s-ar achizitiona un astfel de serviciu direct cu TVA, care ar fi obligatiile mele fiscale si declarative?

De exemplu, am gasit aceasta speta teoretica intr-un document al celor de la accounting-leader.

Exercitiul suna astfel:
Societatea X este o persoană stabilită în România și neînregistrată în scopuri de TVA. Aceasta realizează în luna octombrie 2021 următoarele achiziții de servicii: achiziționează un software antivirus de la o societate din Australia care facturează cu TVA de 19% din România și având menționat codul care începe cu EU.

Care sunt obligațiile fiscale și declarative ale beneficiarului?

Raspuns:
În acest caz, cel mai probabil, furnizorul nu a avut informații referitoare la faptul că beneficiarul este o persoană impozabilă și a fost încadrat drept o persoană neimpozabilă. Software-ul antivirus se încadrează la servicii electronice, iar serviciile electronice prestate de către o persoană impozabilă stabilită în afara UE către persoane neimpozabile stabilite în România sunt impozabile în România și obligația colectării TVA revine prestatorului prin aplicare cotei de TVA valabile în România. Codul EU este valabil numai la tranzacțiile efectuate de prestatori stabiliți în afara UE pentru serviciile electronice prestate către persoane neimpozabile. La art. 307, alin. (6) din Codul fiscal se menționează că persoana impozabilă stabilită în România și neînregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al unor prestări de servicii prevăzute la art. 278 alin. (4) și (5) (inclusiv în cazul serviciilor furnizate pe cale electronică) sau al unor vânzări de bunuri la distanță, nu este persoana obligată la plata taxei dacă furnizorul/prestatorul aplică unul dintre regimurile speciale prevăzute la art. 314 - Regimul special pentru servicii prestate de persoane impozabile nestabilite în Uniunea Europeană. Prin urmare, în acest caz beneficiarul NU are obligația de a plăti TVA în România prin formularul 301 dacă prestatorul a aplicat regimul special pentru serviciile electronice. În cazul în care prestatorul corectează factura și emite fără TVA, atunci se va datora TVA în România prin plata efectivă la bugetul de stat și declararea achiziției prin formularul 301 la secțiunea 4.

Nu sunt sigur cat de recent si aplicabil este acest exemplu in 2023, insa pare sa ilustreze intr-o anumita masura intrebarea mea initiala de mai sus.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da daca nu reusiti sa va incadreze ca si firma ( persoana impozabila ) o sa va factureze cu 19% , firma din US aplicand regimul special al serviciilor electronice considerandu-va persoana neimpozabila.
In acest caz este valabil ce spune exemplul de mai sus si nu datorati aici TVA ( teoretic ) insa la un eventual control fiscal , fiscul poate sa reconsidere situatia si sa va puna sa platiti TVA la valoarea facturii .

De aceea recomand sa va emita factura ca pentru o persoana impozabila ( firma avand CUI ) si fara TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regimul tva la facturile externe intracomunitare alexj alexj SC [b]neplatitoare de TVA[/b] in Romania, [b]inregistrata in ROI in scopuri TVA[/b] doreste sa stie cum se emit facturi externe pentru prestari servicii ... (vezi toată discuția)
Tva si prestari de servicii intracomunitare antispam antispam Buna ziua tuturor. Am si eu o nelamurire. Sa zicem ca am un PFA platitor de TVA care presteaza servicii (cod CAEN 6201) pentru o firma din Spania. Nu ma ... (vezi toată discuția)
Facturare servicii intracomunitare STEFAN ALINA STEFAN ALINA Buna ziua Societate neplatitoare de tva, neinscrisa in Registrul Operatorilor intracomunitari factureaza servicii la o societate din UE (societatea ... (vezi toată discuția)