Activează serviciul premium pentru acces nelimitat!
avocatnet.ro premium te informează zilnic, în timp real, pe email sau direct în platformă, ori de câte ori se modifică legi importante pentru tine și afacerea ta.
Derularea procedurii pentru acordarea granturilor de investiții (măsura 3), ultima dintre cele trei măsuri de ajutor de stat acordate IMM-urilor prin lege anul trecut, este pusă sub semnul întrebării ca urmare a depunerii, recent, a unei plângeri penale privind fraudarea înscrierilor, depuse de ministrul economiei.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Granturile pentru investiții sunt a treia măsură din Ordonanța de urgență a Guvernului 130/2020, pe lângă microgranturi și granturile pentru capital de lucru. Înscrierile pentru măsura 3 s-au încheiat în seara zilei de 29 ianuarie. La câteva zile după ce s-au terminat, ministrul economiei, Claudiu Năsui publica pe pagina proprie de Facebook o constatare cu privire la solicitanții înscriși:peste jumătate din proiectele eligibile sunt din domeniul imobiliar, or, spunea ministrul, nu acesta era scopul finanțării.
„Măsura 3 de ajutor de stat nu își atinge scopul pentru care a fost creată. Din cei 27.736 de aplicanți, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanțate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanțate. Dintre acestea, 1.807 finanțează imobile.
Practic mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă CoVid, și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente”, sublinia ministrul pe 5 februarie.
Câteva zile mai târziu, pe 11 februarie, într-o altă postare, ministrul arăta deja înspre suspiciunea unor fraude, iar în aceeași perioadă a fost trimis corpul de control la Ministerul Economiei - motivul: nerespectarea legii cu privire la măsura 3 din OUG 130, respectiv faptul că ar fi fost viciat procesul de înscriere și că persoane în afară de administratori ar fi avut acces la datele din platformă. „Am multe de spus despre această măsură, dar este în desfășurare o anchetă. Vă promit, însă, că toți cei care au divulgat date cheie (în speță procentul de cofinanțare de la limita eligibilității) au comis fapte penale și vor suporta consecințele”, spunea Claudiu Năsui pe 11 februarie.
Miercuri, Libertatea scria, pe surse, că ministrul a depus la Direcția Națională Anticorupție (DNA) o plângere penală în cazul suspiciunilor de fraudă la acordarea granturilor pentru investiții - „antreprenorii care au depus proiectele în ultimele două zile ar fi avut informații din interior în privința procentului de cofinanțare, pe baza căruia se făcea departajarea între proiecte”, scriau jurnaliștii Libertatea. Chestiunea a fost confirmată de ministrul Năsui pentru G4Media.ro.
Normele legale privind măsura 3 nu interzic achizițiile imobiliare cu banii de granturi, însă nu orice fel de cheltuieli sunt eligibile, așa cum explica un specialist pentru redacția noastră de curând. Marian Dumitrache, consultant & trainer fonduri naționale și europene, ne spunea că sunt admisibile achizițiile imobiliare atâta timp cât sunt chestiuni care pot fi legate strict de activitatea economică a beneficiarului de ajutor de stat. Adică nu spații rezidențiale, ci comerciale, în primul rând. „O cofetărie poate să cumpere un spațiu, o agenție imobiliară poate să cumpere un spațiu, dar dacă activitatea noastră este de servicii de consultanță, nu prea se justifică, ar trebui să avem mare grijă cum explicăm. Pe de altă parte, un spațiu pe care urmează să îl cumpărăm nu poate avea destinație locativă, trebuie să fie un spațiu comercial, industrial. Așa că ar trebui să ne ferim de cumpăratul de apartamente în blocuri de locuințe, ci mai degrabă spații în clădiri de birouri, în hale sau zone industriale”, ne spunea specialistul.
Soarta acordării granturilor este pusă, în acest context, sub semnul întrebării, întrucât ancheta va putea „paraliza” procedura din acest moment încolo. Ministrul a indicat totodată și posibilitatea ca toată procedura să fie anulată.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.