Granturile pentru investiții (măsura 3) din OUG nr. 130/2020 pot fi accesate de luna asta și până pe 29 ianuarie, pe platforma granturi.imm.gov.ro. IMM-urile pot solicita granturi cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro, iar finanțarea poate acoperi maximum 85% sau 70% din proiect. Mai precis, solicitanții trebuie să acopere și ei minimum 15% din valoarea proiectului, dacă vorbim de regiuni mai puțin dezvoltate ale României, sau minimum 30% din valoarea proiectului, dacă vorbim de regiunea București-Ilfov.
Lista cheltuielilor eligibile pentru beneficiarii ajutorului de stat permite și cheltuieli imobiliare, dar care anume? Într-un webinar pe tema granturilor organizat de avocatnet.ro pentru abonații premium, am discutat mai multe despre ce pot face și ce nu pot face beneficiarii cu acești bani primiți de la stat. Marian Dumitrache, consultant & trainer fonduri naționale și europene, e de părere că sunt admisibile cheltuielile imobiliare, inclusiv achizițiile imobiliare, atâta timp cât sunt chestiuni care pot fi legate strict de activitatea economică a beneficiarului de ajutor de stat. Adică nu spații rezidențiale, ci comerciale.
"Achizițiile de spații sunt cumva tratate cu maximă seriozitate în sensul că unele cheltuieli sunt interzise, acelea făcute în scop imobiliar. Adică cumpărăm ceva ca să îl închiriem mai apoi sau cumpărăm ca să ne rămână. Trebuie să am o legătură cu activitatea desfășurată în firmă.
O cofetărie poate să cumpere un spațiu, o agenție imobiliară poate să cumpere un spațiu, dar dacă activitatea noastră este de servicii de consultanță, nu prea se justifică, ar trebui să avem mare grijă cum explicăm. Pe de altă parte, un spațiu pe care urmează să îl cumpărăm nu poate avea destinație locativă, trebuie să fie un spațiu comercial, industrial. Așa că ar trebui să ne ferim de cumpăratul de apartamente în blocuri de locuințe, ci mai degrabă spații în clădiri de birouri, în hale sau zone industriale.
Mare atenție să nu fie spațiu rezidențial; să fie un spațiu comercial. Să existe carte funciară cu toate mențiunile respective că e comercial și nu rezidențial".
Consultantul e de părere că și cheltuielile pentru renovarea unei clădiri sunt eligibile.
"Dacă am cerut bani de clădire, nu punem să cumpărăm apoi echipamente. Achizițiile sunt acceptate punctual și va trebui să le urmărim exact în forma în care le-am aprobat. Iar valoarea trecută în contractul de finanțare, deci practic valoarea pe care noi o încărcăm în aplicație reprezintă valoarea maximă pe care finanțatorul o va deconta ulterior. Așa că sfatul meu este să nu încercați să negociați foarte bine sau foarte mult achizițiile pe care le urmăriți pentru că achizițiile nu le faceți în acest moment, achizițiile doar le planificați acum, le veți face poate peste trei sau șase luni în viitor".
Comentarii articol (0)